Estonian Cell on Eesti suurim elektritarbija, nende ühe kuu elektriarve on keskmiselt 1,2 miljonit eurot. Cell tarbib umbes 2% kogu Eestis kasutatavast elektrienergiast. Tehases mürisevad Eesti suurimad elektrimootorid, millest üks on 17-megavatine hiiglane. 2006. aastal rajati Estonian Cell Kundasse täiesti tühjale kohale. See on üks Eesti ajaloo suuremaid ühekordseid investeeringuid – tehase rajamine läks maksma 153 miljonit eurot. Tehases toodetakse haava puitmassi, mis rändab erinevatesse Euroopa riikidesse ja Aasiasse. Toota võiks enamgi, kuid Estonian Cellil on kukil koorem, mida omanikfirma Heinzel Group ei suutnud 2006. aastal tehast avades kuidagi ette näha. Kui kulutad aastas elektrile umbes 15 miljonit eurot, oled elektrihinna tõusu vastu eriti tundlik. Eesti puhul on nii elektri kui ka gaasi hind 2006. aastaga võrreldes tõusnud üle 2,5 korra.

„Omanikud käisid enne tehase Eestisse ehitamist valitsusega rääkimas ja neile lubati kolme asja. Esiteks, et Eestis on vajalik metsaressurss. Teiseks, et meil on konkurentsivõimeline oskustööjõud. Need kaks esimest on meie hinnangul siiani olemas. Kolmandaks lubati, et Eestis on konkurentsivõimeline energiahind. Seda ei ole aga ammu,” ütles Estonian Celli finantsdirektor ja juhatuse liige Siiri Lahe.

Edasi lugedes saab teada, kui suur investeering Eestist mõõda Austriasse läks, kes imestab Eesti oma tuumajaama puudumise üle ning miks ministeeriumite hinnangul suurtarbijatele soovitud erisusi teha ei saa.