Mitmest uuringust, mille Euroopa Liidu Intellektuaalomandi Amet (EUIPO) intellektuaalomandiga seotud õigusrikkumiste Euroopa vaatluskeskuse kaudu tegi, selgus, et turul olevate võltsitud kaupade tõttu kaotatakse igal aastal üheksas sektoris hinnanguliselt üle 48 miljardi euro ehk 7,4% kogu müügitulust. Võltsimise ja piraatluse kaudse mõju tõttu nendes sektorites kaotatakse igal aastal kogu liidu majanduses täiendavalt veel 35 miljardit eurot, kuna tootjad ostavad tarnijatelt vähem kaupu ja teenuseid, põhjustades sellega järelmõju teistes valdkondades.

Üheksa mõjutatud sektorit on kosmeetika- ja isikliku hügieeni tooted, rõivad, jalatsid ja aksessuaarid, spordikaubad, mänguasjad ja mängud, ehted ja kellad, käekotid, salvestatud muusika, kanged alkoholjoogid ja vein ning farmaatsiatooted.

Nimetatud sektorites kaotatud müügitulu vastab ligikaudu 500 000 töökohale, mis otseselt kaotati või mida ei loodud ELis nendes sektorites, kuna seaduslikud tootjad ja mõnel juhul asjaomaste toodete turustajad vajasid vähem töötajaid, kui nad oleksid vajanud võltsitud ja piraattoodete puudumisel.

Teistele sektoritele avalduvat järelmõju arvesse võttes on mujal liidu majanduses kaotatud täiendavad 290 000 töökohta.

EUIPO tegi need uuringud ajavahemikus 2015. aasta märtsist kuni 2016. aasta septembrini eesmärgiga saada terviklikum ülevaade võltsimise ja piraatluse majanduslikust kulust ELis.

Uuringud käsitlevad ka võltsingute mõju riigi rahandusele. Võltsimise ja piraatluse tõttu nendes üheksas sektoris jääb aastas saamata kokku hinnanguliselt 14,3 miljardit eurot valitsemissektori tulu (tulumaks, käibemaks ja aktsiis).

Olukord Eestis

Hinnangute kohaselt kaotatakse kõnealustes sektorites võltsimise tõttu aastas otseselt 65 miljonit eurot ehk 7,8% nende sektorite müügitulust. See vastab rohkem kui 1200 töökohale, mis on nendes sektorites otseselt kaotatud.

Võltsimise tõttu kaotatud suhteline müügitulu on Eestis liidu keskmisest suurem, kusjuures enim mõjutatud võrreldes liidu keskmisega on kangete alkoholjookide ja veini sektor.

2017. aastal jätkatakse uuringuid ning koostatakse aruanded võltsimise ja piraatluse majandusliku mõju kohta nutitelefonide ja pestitsiidide sektoris, samuti muudes majandussektorites, mida peetakse intellektuaalomandi õiguste rikkumiste tõttu haavatavaks.

EUIPO tegevdirektor António Campinos märkis, et nad loodavad, et nende uuringute tulemused aitavad tarbijatel teha teadlikumaid valikuid.

"See on veelgi olulisem praegusel aastaajal, mil tarbijad ja elanikud teevad jõuluostusid ning valivad kingitusi oma lähedastele. Aruandluse ja analüüside kaudu näeme, millist majanduslikku mõju avaldavad võltsimine ja piraatlus müügitulule ja töökohtadele. Liikmesriigiti on olukord erinev, kuid uuringutest saadud üldpilt on väga selge - võltsimine ja piraatlus avaldavad liidu majandusele ja töökohtade loomisele negatiivset mõju," ütles ta.