Bloombergi teatel asusid valuutakauplejad naelsterlingit lühikeseks müüma selle peale, et viimased avaliku arvamuse küsitlused on näidanud Suurbritannia Euroopa Liidust väljumise kampaaniale väikest edumaad ELi jäämise kampaania ees.

"Otsustasin müüa, kui teise küstiluse tulemused avalikustati," rääkis agentuurile Steven Bell, varahaldusettevõtte BMO Global Asset Management strateeg. Varem pani 230 miljardi dollari suurust portfelli haldav BMO valuutaturul panuse naela tõusule.

"Turul on piisavalt püssirohtu, et naelale veel kord kallale minna, pärast seda, kui eelmisi lühikesi positsioone vähendati," lisas Bell. Eelnevalt olid naela müüjad oma positsioone vähendanud aprilli tippudega võrreldes kuni kahe viiendiku võrra.

Naela kurss euro suhtes valuutaturul on olnud Bloombergi teatel seni usaldusväärne baromeeter, näidates, kuhu suunda avalik arvamus Brexiti suhtes kaldub, kerkides ELi jääjate edu peale ning kukkudes, kui Brexiti pooldajad on eduseisus.

31. mail avaldatud Ipsos Mori küsitluse tulemused näitasid, et 58% Suurbritannia elanikest arvab, et EList lahkumine ei muuda nende elustandardit kuigivõrd. See küsitlus peatas Inglise naela kahe nädala pikkuse tõusu euro suhtes ning viis valuuta langusse.

Kui 30. mail maksis üks euro 0,76 Inglise naela, siis täna on euro kurss juba üle 0,78 naela.

BMO-ga samas suunas panustavad teisedki kauplejad. 456 miljardi dollari suuruse portfelliga opereeriva AllianceBernsteini investeeringute juht Daniel Loughney ütles Bloombergile, et tema peamine panus enne 23. juunil toimuvat Brexiti referendumit on naela lühikeseks müümine euro suhtes.

Nalea lühikeseksmüüjatele lisab ka argumente Suurbritannia majanduskasvu pidurdumine. Järgmisel nädalal avaldatav aprilli tööstustootmise raport näitab Bloombergi teatel suure tõenäosusega stagnatsiooni süvenemist.