MTA kontrolliosakonna juhataja Egon Veermäe ütles, et ameti kontrollitegevuses on kõige olulisemal kohal rikkumiste ennetamine või nende avastamine võimalikult varases staadiumis. "Et hoida ära maksupettusi, on oluline järelevalve tuua tänasesse päeva, näiteks oleme rakendanud uue meetmena kontrolli reaalajas. Esmatähtis ei ole mitte maksumääramiste suur summa, vaid see, et ettevõtja tasub maksukontrolli tulemusena makse korrektselt,” ütles Veermäe.

Eelmisel aastal pani amet olulist rõhku riskianalüüsi täiustamisele. Kontrollitegevuse tulemusel lõppes 79 protsenti menetlustest maksuseaduste rikkumise tuvastamisega.

Valdav osa rikkumistest 2006. aastal tuvastati käibemaksu kontrollimisel, kus kontrollitavad isikud kasutasid fiktiivseid arveid, et alusetult käibemaksu tagasi arvestada. Äriühingud deklareerivad maksuhaldurile andmeid, kus näidatakse kauba või teenuse ostmist, kuid tegelikkuses ei ole nad seda teinud või ei ole kaupu või teenuseid ostetud arvel näidatud isikult.

Käibemaksukohuslaste registri korrastamiseks kustutati registrist riskianalüüsile tuginedes 1104 ettevõtet, kes ei omanud reaalset majandustegevust.

Käesoleva aasta 12 kuuga on maksuhaldur alustanud 44 e-kontrolli. Sellel aastal on amet lõpetanud kokku 32 e-kontrolli, mille käigus on makse juurde määratud ligi 4 miljoni krooni. Ameti hinnangul on e-kontrolli kasutamine lühendanud kontrolli läbiviimise aega kuni 40 protsenti.

Viimasel poolaastal viis MTA läbi 74 tegevuskoha kontrolli hasartmängu operaatorite juures. Peamiste rikkumistena avastati töötajatel kehtivad kriminaalkaristused.