"Alates 1. aprillist me enam Eesti Energia kliendid ei ole, kuna oleme elektri saanud teistelt pakkujatelt soodsamalt kätte. Sõlmisime lepingu ühe Eestis tegutseva Eesti Energia konkurendiga," ütles köögiviljatootja Grüne Fee Eesti ASi juht Raivo Külasepp. Grüne Fee on teinud valiku vabaturult, kust saab elektrit osta soodsamate tingimustega. "Kuid eks börsilt ost ole ka selline, et kes oskab alati pihta panna - selliseid inimesi paraku pole," märkis Külasepp, kelle sõnul on Eesti Energia süsteem küllalt jäik, kirjutab Äripäev. "Kas meie polnud nende jaoks piisavalt atraktiivsed mingil põhjusel, aga igal juhul parim pakkumine jäi neil tegemata."

Külasepp teab ka teisi suurtarbijaid, kes otsivad Eesti Energiale alternatiive. "See ei toimi enam nii, et sõber tunneb sõpra - see, mis loeb, on majanduslik kaalutlus. Kui ikkagi kusagilt on võimalus saada elektrit parematel tingimustel, siis sealt võetakse," rääkis ta. Külasepa sõnul nurisetakse, miks nende toode nii kallis on. "Aga kui toote hinnast moodustab üle poole energia maksumus, siis lihtne ei ole." Eestis ja Baltimaades selliseid tegijaid praktiliselt ei ole, kes aasta läbi kurke ja salateid kasvataksid, nentis ta.

Elektrienergia suurtarbijate liidu esimees Tiit Kolk möönis, et ainuüksi tänavu on elektri hind tõusnud 30-40%, maksud oluliselt rohkem ning kokku koos tasudega tuleb kasvuks 55%. "Hind tõusis minu hinnangul "ainult" 30-40% tänu Latvenergo aktiivsele konkureerimisele Eesti Energiaga," rääkis Kolk. "Latvenergo on väga tõsine alternatiiv Eesti Energiale ja meie kogemus asjaajamises Latvenergoga on olnud positiivne. Saavad küsimustest aru ja vastavad kiiresti. Sellised peavadki turuosa võitma," sõnas Kolk. Tema sõnul on taastuvenergiatasust tekkinud ootamatult väga suur kululiik. "Minemata konflikti investorite õigustatud ootustega võiks valitsus taastuvenergiatasu kolmandiku võrra vähendada." "Kas ja millal peaminister taastuvenergiatasu teema ette võtab, ei oska ma prognoosida. Elektri suurtarbijate liit on oma toetust muudatuseelnõule avaldanud," tõdes Kolk.

Eesti Energia juhi Sandor Liive sõnul on normaalne, et osa kliente valib teise elektritarnija, selleks vaba turumajandus ongi. "Me pakume oma klientidele konkurentsivõimelist hinda. Kui keegi suudab pakkuda Eestis mõnele kliendile paremat hinda või paremaid tingimusi, siis see ongi ju vaba turu mõte. Kliendid saavad valida, kelle käest ostavad. Kui meil oleks 100% turuosa, siis vabaturg ei toimiks. Meie turg on 87% vabaturust ja meil on kahju igast kliendist, kes otsustab valida teise elektritarnija, kuid paraku on vabaturul selline asi normaalne."