Juuni ja juuli olid Tallinna kinnisvaraturul üsna vaiksed. Tehingute arv vähenes, toimus ka hinnakorrektsioon. Turu rahunemist võimendas ka suveaeg, mis on igal aastal olnud rahulikum ning tehingute arvu poolest tagasihoidlikum.

Kortereid on pealinnas kahel suvekuul müüdud vähem kui varasematel kuudel. Vähenenud nõudlus on korterite hindu ka veidi alandanud. Esimesi langustrende oli näha kesklinnas, kus pakkumine kasvas kõige kiiremini. Seal on hinnad langenud kuni kümme protsenti. Magalates kahanes tehingute hulk kohati poole võrra, mai lõpust hakkasid ka hinnad langema. Hinnalangus on olnud viis protsenti. Augusti algusest on aga huvi taas kasvama hakanud – seda kas odavamate pakkumiste või ka sesoonsuse tõttu.

Aktiivsem üüriturg

Vanemate korterite keskmine hinnatase Tallinna kesklinnas on 25 000–33 000 kr/m2, uute korterite hinnatase 30 000–50 000 kr/m2, magalapiirkondade paneelmajade korterite hinnad on vahemikus 20 000–25 000 kr/m2.

Kuigi ostuhuvi on vähenenud ning mõned arendusprojektid on hindu alandanud, leidub mõistliku hinnaga pakkumistele siiski ostjaid. Ühe näitena võib tuua Tulbi tänava korterelamu arenduse, kus kivitrepikojaga maja renoveeritakse täielikult. Tosina siseviimistluseta korteri paarikuulise müügi järel on müügis veel vaid neli korterit.

Loomuliku vastena rahulikule müügiturule on kogu suve väga aktiivne olnud korterite üüriturg. Eelistatud on uute majade üürikorterid, kuna need on paremas seisukorras ning kommunaalkulud on tavaliselt väiksemad.

Hinnatase uute korterite puhul on aga juba üsna kõrge – kesklinna uue kahetoalise korteri üür on keskmiselt 7500–9000 krooni kuus, lisanduvad veel kommunaalmaksed. Enim nõu-tud on aga üürikorterid hinna-klassis kuni 6000 krooni, millele lisanduvad kommunaalmaksed.

Maade ja majade turg oli puhkusekuudel samuti vaikne. Aasta algusest on hinnad langenud kümme kuni kaksküm-mend protsenti, seejuures viimase kahe kuu jooksul viis kuni kümme protsenti. Kel on müügiga väga kiire olnud, see on ka suuremaid hinnaalandusi teinud. Hea hinnaga objektid leiavad ostja suhteliselt kiiresti.

Sügis toob muutuse

Kallite ja unikaalsete objektide puhul pole müügiperioodid oluliselt pikenenud ega ka hinnad langenud, nõutud kaup ostetakse mõistliku aja jooksul ära. Sügisel võib taas oodata mõne-võrra aktiivsemat aega. Hinnad on langenud ning kinnisvara on seeläbi muutunud paljudele kättesaadavamaks. Endiselt on nõudlus odavamate magalapiirkondade korterite järele.

Üüriturg, mis on olnud suve jooksul aktiivne, peaks jätkama sama trendi, sest nõudlust kasvatavad ka linna kolivad üliõpilased. Üürihinna tõusu siiski lähiperioodil oodata ei ole.

Maade ja majade turgu on siiani alla toonud äraootaval seisukohal olevad ostjad, kes loodavad sügisel selgust saada. Langenud hinnad ning head pakkumised peaksid olema sobilikud paljudele siiani ootel olnud inimestele.