Peagi taas suveterrasside üüritaotlustega Tallinna Kesklinna valitsuse poole liikuvad Raekoja platsi restoranipidajad kavatsevad hooaja eel menüüd üle vaadata ja osalt ka hindu alandada.
„Meid on nüüd mõistusele toodud, meeletu hinnatõus restoraniturul on peatunud. Meie plaan on kevadest hindu viis kuni kümme protsenti langetada,” ütles restorani Troika juhataja Karl-Erik Pedemann.
Õlle hind peaks Troikas siiski jääma samaks, 0,4-liitrine klaas maksis mullu suveterrassil 60 krooni, restorani siseruumides 50 krooni.
Pedemanni sõnul on osa tarnijaid väga jäigad, teised aga saavad hästi aru, et restoranidele tuleb appi tulla ja kliendid tagasi tuua. Paindlikumad on toiduainete müüjad, mistõttu on lihtsam langetada just söögi hinda.
„Samas tuleb tunnistada, et aasta alguses ei tulnud nii suurt käibelangust, nagu kartsime. Jaanuari käive langes möödunud aastaga võrreldes kuus protsenti,” sõnas Pedemann, kelle hinnangul kohalikud kliendid enam nii palju ei kuluta, kuid nende asemel teevad seda soomlased, kes kaugemate reiside asemel tulevad endiselt Eestisse.
Pisut kavatseb hindu alandada ka restoran Karl Friedrich, mille jaanuari-veebruari müügiarvud jäävad tegijate sõnul küll eelmisele „raiskamise” aastale alla, kuid on võrreldavad varasemate talvede omadega.
„Tooraine on odavamaks muutunud ja peame vooluga kaasa minema,” ütles maja juhataja Külli Arras.
Kuna aga uue hooaja menüü ei ole veel valmis, ei osanud ta languse suurust ennustada.
Sarnaselt Troikaga ei plaani ka Karl Friedrich õlut soodsamalt müüa. Mullu küsis restoran pooleliitrise klaasi eest 65 krooni.
„Kallimaks ta vast ei lähe, aga ei julge lubada,” sõnas Arras.
Hinna langetamisele on aga ka alternatiive.
Nii on itaallasele Alberto Lovatile kuuluvate restoranide Fellini, Revalia ja Old Estonia teenindusjuhi Katrin Põldmetsa sõnul hoopis suurendanud portsjoneid.
Seda küll mitte jookide poolelt, enamasti alandati nende hindu novembris. Õlle hind püsib vankumatuna ka siin: pool liitrit 70 krooni, 0,3 liitrit 50 krooni.
Raekoja vastas asuvad kohvik Kehrwieder ja pubi Molly Malone’s kärpimismeeleoludega aga kaasa ei lähe.
„Me ei ole kunagi niimoodi hindu tõstnud, vahepeal läksid teised ahneks. Meil on normaalsed hinnad ja jääme nende juurde,” arvas kohvikuomanik Vello Leitham.
Sama põhjuse tõi ka Iiri pubi mänedžer Kerli Pikaro.
Ka õlle hinda ei ole kummagi hinnangul praegu näha.
Platsi üht kallimat hinda, suveterrassil 75 krooni poole liitri eest põhjendas Leitham puhtalt äriliste kaalutlustega: „Nii nagu jõulude ajal on lennupiletid kallimad, on õlu suvel Raekoja platsil kallim.”


Linn küsib üüri 480 krooni ruutmeetri eest

•• Raekoja platsi restoranipidajad peavad välikohviku eest maksma 480 krooni ruutmeetri eest. Kesklinna valitsus hinda muuta ei kavatse.
••„Arvestades vanalinna rendipindade renditariife ja ettevõtjate huvi, leiame, et praegune, juba mitu aastat kehtinud tariif on igati optimaalne,” ütles Kesklinna linnaosa vanem Marek Jürgenson, kelle sõnul antakse platsi ääres olevatele toitlustusasutustele pinda võrdsuse printsiibist lähtudes.

•• Nii maksid näiteks Revalia ja Old Estonia kokku 80 inimest mahutava terrassi eest mullu kuus pea 50 000 krooni.
•• Päevalehe küsitletud asutustest kavatsevad oma osa platsi alast nõutama minna kõik. Osa soovib saada möödunud aastaga võrdset pinda, osa kavatseb küsida enamat.
•• Siit-sealt on kosta ka nurinat üürihinna üle. Kehrwiederi omanik Vello Leitham soovitab linnal mõelda üüri alandamisele. „Kõik langeb: palgad, hinnad, kõik. Ainuke, mis ei lange, on raha noos, mille linn saab,” nentis ta.