Lätis registreeritud firma Saaremaa JetLine kuulub Taani laevafirmale FoilLine, mis rendib avatavale liinile kiirlaeva Saaremaa Express. 40-meetrine katamaraan võtab peale 250 reisijat ja sõidab Riiast Saaremaale kahe ja poole tunniga.

"Usume, et see on hea suvine marsruut," ütles laeva kapten Soren Farup. "Kuna tegemist on kiirlaevaga, siis saame pakkuda ühepäevaseid huvireise nii Riiga kui ka Saaremaale, aga teenindada ka turiste, kes tahavad jääda näiteks ööseks Riiga, järgmisel päeval ringi käia ja siis Saaremaale naasta."

15. mail avataval liinil loodavad taanlased suvekuudel teenindada kuni 40 000 reisijat. Esialgu teeb katamaraan päevas ühe reisi, nõudluse suurenedes aga kaks edasi-tagasi otsa. Liin on avatud kuni 31. augustini, kui aga ilmastik lubab ja nõudlust jätkub, siis kauem.

Kuressaare turismiinfopunkti juhataja Karmen Paju tõdes, et projekt on esmajärjekorras suunatud Läti ja Saksa turistidele. Samas otsivad tema sõnul paljud Saaremaale tulnud turistid edasist väljundit - pääsu Gotlandile, Soome või Riiga.