Puhkuse hakul avastavad paljud vanemad, et laste suveriided on lootusetult väikeseks jäänud ja ranna mänguasjad ära kadunud.

Suvemõnude nautimiseks vajalik komplekt - õhuke müts, päevitusriided, liivakasti mänguasjad ja ujumisrõngas - võib Tallinnast ostes maksma minna 140-1100 krooni.

Laste suveriiete valik on poodides lai. Lapsele parajat ja vanemaile taskukohast suvekomplekti pole siiski ühest poest kerge leida.

Eriti raske on vanemail, kes tahavad lapse maale vanaema juurde saata. Lihtsaid ja tervislikke sitsist rõivaid on müügil vähe. Maaleminekuks taskukohaseid suveriideid leiab kõige kergemini Laste Maailmast. Suurtes kaubamajades müügil olevad moekad suvemütsid ja trikood kipuvad täiskasvanute rõivastega ühes hinnaklassis olema.

Laste ujumispüksid ja trikood maksavad 25-275 krooni. Kallimatel trikoodel on peal laste lemmikud multifilmidest. Paraku on müügil vaid nailonist ujumisriided. Need kuivavad veest välja tulles ruttu, kuid ei lase hästi õhku läbi.

Tüdrukutele on kergem rannariideid leida kui poistele. Pisikeste piigade jaoks on müügil nii trikoosid kui ka tillukesi rinnahoidjaid.

Poiste ujumispüksid lähevad enamasti jalga vaid kuue-seitsmeaastastele. Noorematele mehehakatistele tuleb ujumispükse kaua otsida. Nii suurustelt kui ka hinnalt on kõige laiem valik ujumisriideid Tallinna Kaubamajas.

Laste suvemütse on väga erineva tegumoega. Poistele saab osta nii õlgkübaraid, meremehe-, pesapalluri- kui safarimütse. Pähe proovides aga selgus, et nii mõnegi nägusa "nokaka" sirm osutus nõnda pikaks, et poiss silmadest kõrgemale ei näinud.

Suvemütsid erinevad ka hinna poolest. Valida saab 35-405 krooni maksvate peakatete vahel.

Kauplused laste ujumisrõngaste valikuga ei hiilga. Rohkem kui kahe mudeli vahel saab valida vähestes poodides. Rõngastest rohkemgi on saadaval täispuhutavaid basseine ja igasugu mereelukaid, kelle sisse või selga saavad lapsed vees ronida. Ujumisrõngad maksavad 32-49 krooni.

Nii materjalilt kui hinnalt on kõige suurem valik Laste Maailmas. Seal on ka igast müügilolevast mudelist üks näidiseks täis puhutud. Nii saab proovida, ega meelepärane rõngas liiga lai või kitsas pole.

Ranna mänguasju saab osta nii komplekti- kui ka tükikaupa. Enamasti kühvlist, rehast, ämbrist ja koogivormidest koosnevad komplektid maksavad 32-225 krooni. Suurema raha eest saab komplektiga kaasa plastmassist paadikesi, kalasid ja maju.

Väiksemad vidinad kipuvad lastel liiva sisse ära kaduma. Kaotsi läinud labidatele ja rehadele saab ühekaupa asendajaid osta. üksikud rannakannid maksavad 15-20 krooni. Kogu ranna mänguasjavaru on ühekaupa siiski kallim osta kui komplektina.

MALLE PAJULA