AS-i Lasita Maja müügiassistent Katre Kuusik märkis, et nõudlus aiamajade järele kasvab pidevalt. “Nädalas tunneb huvi umbes paarkümmend inimest,” ütles Kuusik. Tema sõnul on väikemajade kasvutrendi üheks põhjuseks see, et inimesed väärtustavad üha rohkem oma aega ning eelistavad ostmist isevalmistamisele.

GRILLMAJAD MEELDIVAD VÄLISMAALASTELE. Lasita Maja populaarsemad aiamajad on Kuusiku sõnul 7,5-12,2 ruutmeetri suurused ja maksavad 15 000-23 000 krooni. Elada saab neis suvel. “Grillmajade vastu tuntakse huvi rohkem välismaal,” tunnistas Kuusik. Põhjuseks ilmselt kõrgem hind – olenevalt maja suurusest (7-13 m2) jääb see 27 000 ja 35 000 krooni vahele.

Aia- ja grillmaju tootva Tartu ettevõtte Palmako Ehitus müügijuht Kaire Selleke märkis, et ettevõtte aastaseks tootmisvõimsuseks on umbes 4000 erineva suuruse ja otstarbega majakest, millest enamus suunatakse ekspordiks Saksamaale, Inglismaale ja Iirimaale.

Aiamajade otstarve sõltub paljuski nende suurusest, näiteks võib väiksemates hoida aiatööriistu ja laste mänguasju, suuremaid võib kasutada suvel edukalt väikese magamistoana.

“Näiteks kämpingud võiksid selliste majade soetamisele mõelda,” pakkus Selleke. Aiamajade hind sõltub mitmest parameetrist, sealhulgas ehitise suurusest, seina paksusest ning ka näiteks sellest, palju seal on aknaid. Odavamad jäävad müügijuhi sõnul 5000-6000 krooni piiresse, suuremad ja kallimad ehitised maksavad umbes 30 000 krooni. Valida saab seejuures 4-30 ruutmeetrise lahendusega majade vahel, mille seina paksus jääb 21 ja 70 millimeetri vahele.

Palmako Ehituse müügijuhi sõnul suurenes kohalike tarbijate huvi aia- ning grillmajade vastu enne jaanipäeva.

JAANIPÄEV SUNDIS MAJA OSTMA. “Eriti suur tundub eestlaste huvi olevat grillmajade vastu,” tunnistas Selleke. Neid saab Tartu ettevõttest soetada nii kuue- kui ka kaheksanurkseid, kusjuures seitsme ruutmeetrise grillmaja sisse on ehitatud ka grillahi. Maja hind ulatub 20 000-30 000 kroonini.

Saaremaal väikemaju, saunasid, grillmaju ning lehtlaid valmistava AS-i SPV juhatuse esimees Aavo Viil ütles, et Eestis müüb ettevõte grillmaju umbes 1000 euro ehk 15 000 krooniga.

Kodusel turul on nende parimateks müügiartikliteks grillimiseks mõeldud lehtlad ning valmis saunad. Viimaseid müüs ettevõte möödunud aastal kümmekond, kusjuures sauna hind ulatub 30 000 kroonini.

Kuid saarlaste suurimaks suviseks müügihitiks on Viilu kinnitusel kümblustünn, mida saab kasutada nii talvel kui ka suvel. “Näiteks eelmisel suvel müüsime kümblustünne 15,” lausus Viil. Viie-, kuue- ja üheksakohalised tünnid maksavad 7000, 9000 ja 11 000 krooni. Sellega ühes komplektis on vee soojendamiseks vajalik ahi, mis maksab umbes 8000 krooni.

Vaata lisaks: