Magnitski leiti 2009. aastal Moskva eeluurimisvanglas surnuna. Ta oli osutanud Vene tippametnikele, kes osalesid maksupettuses 1,5 miljardi Rootsi krooni väärtuses. Selle eest sattus ta eeluurimisvangistusse, kus suri.

Magnitski ja varastatud raha lugu viib aga SVT andmetel otse Swedbanki juurde.

SVT uuring näitab, kuidas 150 miljoni Rootsi krooni väärtsuses maksupettuse teel saadud raha liikus läbi umbes 50 Swedbanki konto. Raha kanti üle ettevõtete kaudu, mida kahtlustatakse rahapesus Danske Banki skandaalis.

Raha oli pärit finantsist Bill Browderi investeerimisfondilt Hermitage Capital, mis maksis Vene riigile suuri summasid tulumaksu.

Kui vargus avastati, palkas Browder Vene advokaadi Magnitski, et ta uuriks välja, mis juhtus. 36-aastane Magnitski tegigi varsti põrutava avastuse.

Varguse taga ei olnud mitte ainult elukutselised kurjategijad, vaid ka kohtunikud ja politseinikud. Nende asemel vahistati aga hoopis Magnitski.

„Ta avastas ja paljastas tegijad ning tunnistas isiklikult asjaga seotud politseinike vastu. Aga vangi pandi hoopis tema,” ütles Browder.

Pärast mõnda aega kurikuulsas Butõrka vanglas istumist jäi Magnitski haigeks. Mitmes kirjas vangla juhtkonnale palus ta abi. Ta kurtis tõsise kõhuvalu üle ja tal diagnoositi kõhunäärmepõletik. Pärast umbes aastast vangistust muutus Magnitski seisund raskeks. 2009. aasta 16. novembri õhtul leiti ta kongist surnuna.

SVT käis Moskvas ja kohtus Magnitski saatust uurinud Zoja Svetovaga.

„Pärast uurimist on meil kaks versiooni selle kohta, mis juhtus. Ta suri kas meditsiiniabi puudumise tõttu, sest ta ei saanud vanglas mingit abi, või ta tapeti,” ütles Svetova.

Magnitski juhtum äratas tähelepanu üle maailma ja sellest sai suurvõimude poliitika osa. 2012. aastal võttis USA vastu Magnitski seaduse, millega külmutati mitmete kõrgetasemeliste Venemaa kodanike varad ja kehtestati neile sissesõidukeeld.

Nüüd on skandaali kistud ka Swedbank, millel on Rootsis neli miljonit klienti, teatab SVT.

„Kui Rootsi pangad on sellega seotud, on nemad samuti vastutavad Magnitski surma eest, sest ta suri võitluses selle korruptsiooni vastu,” ütles Svetova.

Browder usub, et need, kes tegelesid varastatud rahaga, peavad arvestama tagajärgedega.

„See on vereraha,” ütles Browder.