Tulud kasvasid 2014. aastal tänu majandusaktiivsuse tõusule ja kulud vähenesid tänu suuremale tõhususele.

„Meie püüded suurendada rasketel aegadel efektiivsust on end ära tasunud. Nüüd kavatseme jätkata strateegiliste tegevuste konsolideerimist Balti riikide tasandil, et tekitada sünergiat ja suurendada tõhusust," ütles Priit Perens, kes on alates 1. jaanuarist Swedbanki Balti panganduse juht. „Ärikeskkond on endiselt keeruline ja teguritele, millega oleme juba kohanenud, lisandub üha uusi muutujaid. Pingeline olukord Ukrainas, rubla nõrgenemine ja rekordmadalad naftahinnad mõjutavad nii Eesti kui ka kogu piirkonna riikide majandust."

„Eesti majanduse tervis on stabiilne: meil on laiapõhjaline majandus, mis tähendab seda, et me ei sõltu ühest-kahest valitsevast sektorist. Meie eksportijad on paindlikud, valmistavad väikseid koguseid ja tarnivad need kiiresti ning meil on piisavalt erinevaid ekspordipartnereid," märkis Swedbank Eesti uus juht Robert Kitt Eesti majanduse olukorda kirjeldades. „Teisalt on meie ettevõtjad silmitsi ühtaegu nii tulude vähenemisega kui ka kasvava palgasurvega, mistõttu kasumlikkuse säilitamine on keeruline. Tööjõupuudusest on kujunemas probleem üha suurema hulga tööandjate jaoks. See käib ka meie kui panga kohta - meil on vaja leida uusi tõhusaid tegutsemisviise ja palgata pädevaid inimesi ning säilitada samal ajal suur kliendirahulolu ja kättesaadavus erinevates kanalites."

Laenud ja hoiused

Eelmise aastaga võrreldes kerkis laenumaht 1,5%, lõviosa sellest IV kvartalis. Ettevõtete laenude, eluasemelaenude ja tarbimislaenude maht suurenes, samas kui liisingu ja õppelaenude maht vähenes. Swedbank Eesti turuosa oli laenuturul IV kvartali lõpu seisuga 38,7% (2013. aasta lõpus 39,5%).

Hoiuste maht kerkis 2014. aastal 7,3%, üle poole sellest IV kvartalis. Hoiuste turul oli turuosa IV kvartali lõpu seisuga 43,7% (2013. aasta lõpus 44,3%). Laenude-hoiuste suhtarv oli 102% (2013. aasta IV kvartalis 108%).

Krediidikvaliteet

Tänu ettevõtete ja eraisikute laenuportfellide kvaliteedi paranemisele vähenesid laenukahjumite eraldised 2014. aastal 3,5 miljoni euro võrra võrrelduna 30,2 miljoni euroga 2013. aastal. Swedbank tegeleb pidevalt ennetavate meetmetega, et aidata kliente, keda Ukrainas ja Venemaal valitsev olukord võib mõjutama hakata. Seni ei ole kõrvalmõjusid meie klientide äritegevusele või rahalistele vahenditele veel täheldatud. Krediidikvaliteedi paranemise tõttu vähenesid probleemsed laenud aeglasemas tempos kui 2012. ja 2013. aastal ning olid IV kvartali seisuga 138 miljonit eurot (2013. aasta IV kvartalis 150 miljonit eurot).

Euroopa Keskpanga (EKP) ja Euroopa Pangandusjärelevalve Asutuse (EBA) tehtud stressitestide ja varade kvaliteedi analüüside tulemused kinnitasid Swedbanki varade head kvaliteeti ja kapitalipositsiooni ning näitasid, et Swedbank Eestil on piisavalt kapitali halva stressistsenaariumi korral vastu pidamaks.

Tulud ja kulud

Puhas intressitulu suurenes 2014. aastal 10,9% eeskätt tänu hindade muutmisele ja mahtude kasvule. Hoolimata hoiuste madalamatest marginaalidest kerkis puhas intressitulu suurema mahu ja suuremate laenumarginaalide tõttu IV kvartalis 0,7%. Puhas teenustasutulu suurenes 2014. aastal 5,8%. Tulemusele aitasid kaasa aktiivsem pangakaartide kasutus ja suuremad varahalduse.

Kulud vähenesid aastaga 2,5%. Personalikulud ja kontoritega seotud kulud vähenesid, ent IT-arenduskulud suurenesid, sest elektrooniliste kanalite ja kliendipakkumiste arendamisse tehti uusi investeeringuid. Kulu-tulu suhe paranes 2014. aastal 0,37ni (2013. aastal 0,40). Neljanda kvartali kulud kasvasid 7,6% eelkõige hooajaliselt suurenenud personalikulude ja kontorivõrgu palgatõusu tõttu.

2014. aastal kehtestas Swedbank Balti riikides uued kasumi jaotamise põhimõtted, mille kohaselt makstakse ligikaudu 60% Swedbank Eesti kasumist dividendidena aktsionäridele välja. Jaotamata kasumit Eestis ei maksustata, mis tähendab seda, et 2014. aastal teenitud tulu alusel on moodustatud edasilükkunud tulumaksu reserv. 2014. aasta eest reserveeriti tulevase kasumijaotamise tarbeks 25,6 miljonit eurot tulumaksu. See summa makstakse 2015. aastal Eesti riigikassasse.

Kliendikesksus

Neljandas kvartalis tuli Swedbank välja uue mobiilpanganduse teenusega „Lihtne makse", mis võimaldab lihtsalt ja turvaliselt saata raha ilma koode sisestamata.

Kliendid kasutavad digiteenuseid üha enam, mistõttu kontorite arv vähenes 2014. aastal 52-lt 40-ni. Nendest 14 on nüüd muudetud sularaha käitlemise protsessiga kontorid, kus sularahatehinguid saab teha automaatides ning klienditeenindajad saavad keskenduda eelkõige nõustamisteenuste pakkumisele (2013. aasta IV kvartalis oli selliseid kontoreid kaheksa). Lisaks on suurendatud nõustamiskeskuse võimekust väiksematele ettevõtetele pühendatud meeskondade moodustamise teel.

Swedbanki kohustuslike pensionifondide tulemused olid eelmisel aastal head. Tootlused olid aasta, kolme aasta ja viie aasta perspektiivis enamikus kategooriates kõrgeimate seas.

Oktoobris avas Swedbank Eesti suurima annetuskeskkonna www.armastanaidata.ee. Annetuskeskkonnas saab tutvuda mõjukate Eesti organisatsioonide tegevusega, teha neile ühekordseid või püsiannetusi. Lisaks saab keskkonnast infot vabatahtlikuna panustamise võimaluste kohta.