Elektri kallinemise tõttu võib alates 2013. aastast Baltikumis oodata energiamahukale tootmisele keskendunud keemia- ja metallitööstusettevõtete sulgemist, ennustab Swedbank.

Valitsuse tee tõsta jõuliselt energiaaktsiisi võimendab Eesti ettevõtjate hinnangul aga rahvusvahelisest kvoodiärist tulenevat hinnatõusu. Seni kasutatud maksuvabad CO2 kvoodid kaovad ja Euroopa riigid peavad hakkama oma ettevõtetele saastelubasid oksjonitel müüma.

Energiamahuka tootmisega ettevõtted jagavad Swedbanki ootust hinnatõusu suhtes ja usuvad kuni 40-protsendist kallinemist. „Meie peaksime hakkama ise elektrit tootma,” ütles Eesti suurima elektritarbija, tselluloositehase Estonian Cell juhatuse liige Riia Ratnik. „Praegu me analüüsime, kellega koos ja millise kütuse peale elektrijaama ehitada.”

Kundas tegutseva ettevõtte tootmisjäägina tekib suures koguses saepuru ja koort, mida ettevõte müüb praegu energiatootjatele. Kuid sellest saaks ka ise elektrit toota.

Ligi aastase tootmisseisaku tõttu Eesti suurima elektritarbija rolli kaotanud Kohtla-Järve väetisetehas Nitrofert loodab ellu jääda, kui kevadel väetiseturg elavneb. „Eestis ei ole meil mitte kellelegi loota, sest valitsus tõstab makse, Eesti Energia ja Eesti Raudtee tõstavad tariife,” ütles Nitroferdi peadirektor Aleksei Nikolajev. „Meie lootused on seotud faktiga, et viiendik maakera elanikkonnast nälgib ja ilma väetisteta pole võimalik neile toiduaineid toota.”

„Mind kurvastab asjaolu, et CO2 kaubandus ei vähenda saastamist, vaid selle mõjul suletakse Euroopas ettevõtteid, samal ajal kui Hiina, India ja Venemaa ettevõtted suurendavad oma tootmismahtusid,” lisas Nikolajev.

Muuga sadamas tegutsev tsinkimistehas ArcelorMittal Tallinn ootab samuti elektrienergia kallinemist 20–40 protsendi võrra, kuid peab hinnatõusu tagajärgi „mõõdukateks”. „Eestis on elektrienergia hind olnud seniajani niigi väga odav ning kallinemine ei mõjuta meie tootmisplaane,” rääkis ettevõtte tegevjuht Argo Aavik.

Elekter moodustab ArcelorMittal Tallinna tootmiskuludest ligi veerandi.

Konkurentsieelis kaob

„Odav elekter oli Eesti tööstuse üheks konkurentsieeliseks, kuid CO2 kaubandus ja vaba elektriturg muudavad selle olematuks,” ütles Arengufondi majandusekspert Heido Vitsur. „Energiaaktsiiside pidurdamatul tõstmisel meie valitsuse poolt on vaid üks tagajärg: energiamahukad sektorid tõmbuvad kokku, uusi töökohti aga ei tule mitte kusagilt asemele.”

Eesti peaks asuma oma ette­võtete konkurentsivõimet otsustavalt parandama, sest uues olukorras ei saa Vitsuri sõnul loota, et majandus suudab ennast ise ümber korraldada.

Eesti valitsusringkond seevastu on veendunud, et just turu avanemine aitab kvoodikaubanduse tõttu paisuvat elektri hinda kontrolli alla saada.

„2014. aasta perspektiivis teeb elektriturg kindlasti Eestis parima elektri hinna ja toetab niimoodi majanduse konkurentsivõimet,” ütles Eleringi juhatuse liige Taavi Veskimägi. „Kõige olulisem projekt hoidmaks majandusele talutavat elektri hinda on uus merekaabel Estlink 2.”

Energeetika tulevik

••    Balti riigid kuuluvad Euroopa Liidu energiamahukamate ja ebaefektiivsemate riikide hulka. Balti riikide energiamajandust mõjutavad kõige rohkem Ignalina tuumajaama sulgemine, elektrituru avamine ja CO2 kvoodikaubanduse areng.

••    Energia lõpptarbimine langeb 2010. aastal 2000. aasta tasemele, majandus langeb selleks ajaks 2004. aasta tasemele. Seejärel hakkab energia tarbimine kasvama, jõudes 2016. aastaks umbes 2005.–2006. aasta tasemele.

••    Elektrienergia tarbimine langeb 2010. aastal 2008. aastaga võrreldes 8,5 protsenti ehk 2006. aasta tasemele. Pärast 2011. aastat aga võib oodata varasemast järsemat tarbimiskasvu. Selles prognoosis pole arvesse võetud hinnatõusu mõju.

••    Põlevkivil põhinev elektrienergia tootmine hakkab tulevikus vähenema. Põlevkiviõli toot­misel paistab praegusel hetkel olevat rohkem perspektiivi, eriti arvestades naftapõhiste toodete hinna tõusu tulevikus.

••    Baltikumi energiaanalüüsi koostanud Swedbanki osakonda kuuluvad analüüsiüksused Eestis, Lätis, Leedus ja Rootsis. Nimetatud osakond on Swedbankist sõltumatu.