"Hindade tõusu andis taas suurima panuse mootorikütus," märkis Elmik. "Mootorikütuste hind kasvas jaanuaris rohkem kui viiendiku võrra kallima nafta ja kõrgemate aktsiisimäärade tõttu. Eelmise aasta jaanuaris saavutas toornafta hind oma viimase kaheksa aasta madalaima taseme. Seejärel on nafta hind tasapisi kallinenud, kasvades 30 eurolt barreli kohta 2016. aasta jaanuaris 52 euroni barreli kohta eelmisel kuul."

Kőrgemad aktsiisimäärad kergitasid Elmiku sõnul ka alkoholi ja tubaka hindu, samas kui piimatoodete ja kala kallinemine tõstis toiduainete hindu. "ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni andmete järgi kasvas toiduainete hind jaanuaris maailmas aastatagusega võrreldes tervelt veerandi võrra. Kõige rohkem tõusid suhkru, teravilja ja toiduõli hinnad," märkis Elmik.

Swedbanki prognoosi kohaselt kiireneb hinnatõus Eestis sel aastal kolme protsendini, seda peamiselt toorainete kallinemise ja aktsiisimaksude tőusu tõttu.

"Sellel aastal tõusevad oluliselt nii mootorikütuste, tubaka kui ka alkoholi aktsiisimäärad. Kuna hinnad tõusevad sel aastal esimest korda kolmeaastase pausi järel ja nominaalse palga kasv mõnevõrra aeglustub, ulatub palgatöötajate reaalse ostujõu kasv vaid kahe protsendini," ütles Elmik.