Viimaste kuude ekspordi mahtude kasvu taga (mais +4%) on peamiselt telekommunikatsiooni seadmed. Nende seadmete väljaveo maht on viimastel kuudel kasvu näidanud. Mitmesugused masinad ja seadmed ning puidu- ja mööblitööstus on samuti kaupade eksporti sel aastal toetanud, teatas Swedbank.

Mineraalsete kütuste ekspordi- ja impordi käibe languse taga on peamiselt nafta hinna langus. Nafta hinna järk-järguline kerkimine alates selle aasta jaanuarist avaldab teatud viitajaga ilmselt Eesti mineraalsete kütuste ekspordile positiivset mõju.

Eesti kaupade ekspordikäive on aasta esimese viie kuu kokkuvõttes kasvanud eelmise aasta sama ajaga võrreldes 0,4%. Kuna ekspordihinnad on alanenud keskmiselt 3%, on ekspordi füüsiline maht eelmise aastaga võrreldes tõusnud rohkem kui käive.

Kaupade impordikäibe kiire kasv (esimese viie kuuga umbes 5% eelmise aasta sama ajaga võrreldes) näitab sisenõudluse tugevust. Kõige kiiremini on sel aastal kasvanud just kapitalikaupade import. Samas on investeeringute kasv jäänud siiani tagasihoidlikuks.

Kõige kiiremini on sel aastal kasvanud just kapitalikaupade import. Samas on investeeringute kasv jäänud siiani tagasihoidlikuks.

Ootame järgmistel kuudel ekspordi mahu tagasihoidliku kasvu jätkumist.

Tööstusettevõtete hinnang toodangu mahu ja hindade suhtes on Konjunktuuriinstituudi andmetel viimastel kuudel samuti optimistlikumaks muutunud.