Swedbanki jaepanganduse divisjoni direktor Ulla Ilissoni sõnul möödunud aastal Eesti eluasemelaenude müügi kasv küll aeglustus, kuid samas püsis tugev. „Kuigi üldine majanduskeskkond on täna endiselt muutlik ja võiks peegelduda ka tarbijakäitumises, näeme me täna endiselt, et Eestis hoiab kasvu kinnisvarahindade tõus ning tehingute arv ei ole oluliselt muutunud,“ lisas ta.

Eraisikutele antud laenude summa, mis välja antud kinnisvara tagatisel, oli möödunud aastal üle 350 miljoni euro, teatas pank.

Kokku anti ligi 8000 laenu ning keskmine summa oli 45 000 eurot. Sellest puhtalt kodulaene oli pisut üle 5000, kogusummas üle 300 miljoni euro ning keskmiseks summaks kujuunes üle 58 000 euro ehk aastane kasv oli kaheksa protsenti.

Eluasemelaenude maht kasvas aastaga 15 protsenti, sõlmitud lepingute arv 3 protsenti ning keskmine laenusumma on kasvanud 12 protsenti.

Eraisikute finantseerimises olid tähtsal kohal ka liising ning muud finantstooted nagu näiteks väikelaen.

Kui 2013. aastal oli autode finantseerimises sõlmitud lepingute arv 10 000 ning summaks üle 80 miljoni euro siis 2014. aastal oli lepinguid juba üle 12 000 ning kogusummaks ligi 90 miljonit eurot. Autode lepingute arvus on toimunud meeldiv kasv.

Kõige vähem toimusid muutuseid väikelaenuvaldkonnas, kus 2013. a. andsime neid 69 miljoni euro eest ning möödunud aastal 71 miljoni euro eest. Väike muutus on selgitatav samuti finantseerimisloogika muudatusest - nimelt osa kasutatud autodest finantseeriti varem väikelaenuga.