Põllumajandusminister Ivari Padar tõi tänasel nn kriisipressikonverentsil välja, et siseriiklikult saab Venemaa impordipiirangute tõttu kannatavate ettevõtjate olukorda parandada, kui pangad annaksid neile maksepuhkust. Seda selleks, et ettevõtjad ei peaks paanikasse sattuma ning tehtud investeeringud ajutiste raskuste ajal ei hajuks.

Swedbank mõistab põllumajanduse- ja toiduainetööstussektoris tekkinud keerulist olukorda. Hoiame ennast operatiivselt turul toimuvaga kursis, suhtleme aktiivselt nii põllumeeste-, ühistute- ja töötlejatega. Lisaks oleme kontaktis olnud Maaelu Edendamise Sihtasutus esindajatega, kes on avaldanud valmisolekut omapoolsete tagatistega meid abistama,“ märkis Annus.

„Julgustan meie kliente, et oleme vajadusel valmis neile pakkuma maksepuhkusi, graafiku muudatusi ja ka täiendavaid käibevahenditeks laenusid. Mõnedes laenu- ja liisingu lepingutes on meil juba lihtsustatud korras graafikute muudatuse taotlemine sees, just maandamaks sellistest, kiiretest hinnalangustest tulenevaid makseraskusi,“ kinnitas Annus.

Ta tõdes, et kliendid on erinevad ja ka lahendused likviidsuse parandamiseks ei piirdu ainult maksepuhkuse taotlemisega. Esmalt tuleks tema sõnul alustada oma ettevõtte kulude analüüsimisega. „Soovime vältida olukordi, kus põllumees tahab ühelt poolt madala likviidsuse tõttu maksepuhkust, aga teiselt poolt teeb samaaegselt mitte nii hädavajalikke investeeringuid, teades ise, et turukonjunktuur on kehvaks läinud. Soovitame põllumeestel hoolega kaaluda, kas põllumaa ost kõrge hinnaga tasub ennast rahaliselt ära või peaks iga investeeringu hind lähtuma tootlikkusest,“ ütles Annus.