Swedbank võitleb edasi ja leiab koguni, et saneerimisseadus on vastuolus põhiseadusega. Lühidalt öeldes on tekkinud olukord, kus Väätsa Agro väljaostuks laenu andnud Swedbank võitleb nüüd ise piimatootja omanikuks saamise vastu, vahendab Äripäev.

Vahepeal juba riigikohtusse jõudnud vaidlus põrgatati tagasi ringkonnakohtusse ja viimane otsustas enne jõule vastupidiselt oma varasemale määrusele, et Väätsa Agro saneerimiskava elluviimist tuleb jätkata.

Pank nördinud. "Oleme ringkonnakohtu määruse vaidlustanud, kuna leiame, et praegusel kujul on lahendus vastuolus saneerimismenetluse olemuse ja eesmärkidega ning samuti põhiseadusega," sõnas Swedbanki Eesti juriidilise divisjoni direktor Riho Roopõld.

Ta lisas, et ringkonnakohtu aktsepteeritav saneerimiskava riivab ebaproportsionaalselt hüpoteegipidaja õigusi. Saneerimiskavaga pannakse Swedbank seisu, kus rahuldatakse vaid 30% panga nõudest ning sedagi alates viiendast aastast järgneva kümne aasta jooksul. Lõviosa panga nõudest asendatakse vähemusosalusega (43% aktsiatest) Väätsa Agros, mille omandamise soovi pangal ei ole.

Pankrot silmapiiril. Saneerimisabinõudena seadusse kirjutatud võlasumma vähendamist ja kohustuse asendamist juriidilise isiku osa või aktsiaga ei tohiks rakendada piiranguteta. "Nii võib tekkida ohtlik pretsedent," teatas Swedbank.