Mertsina on töötanud Tulenevalt ametist, on tema kommenteerida olnud Eesti majanduse olulisemad näitajad, oma kommentaarides on ta selgitanud ka numbrite ja võimalike trendide põhjuseid. Seni ajutiselt seda kohta täitnud Swedbanki Balti investeerimiskeskuse juhataja Kristjan Tamla keskendub taas oma põhitööle investeerimistoodete valdkonnas.

Eesti majandusele on Mertsina sõnul täna iseloomulik tugevnenud sisenõudlus ning väliskeskkond Eesti ekspordipõhist kasvu praegu ei toeta. „Sisenõudluse pikk ennakkasv võrreldes pakkumisega võib aga halvendada meie ettevõtete konkurentsivõimet läbi liigse palgasurve ja hinnakasvu,“ märkis Mertsina. Lahenduseks oleks tema sõnul tootlikkuse tõstmine, kuid see eeldab ikkagi tugevamat välisnõudlust. „Uuel kohal plaanin jätkata oma eelkäijate sisukat tööd.“

Varem on Mertsina töötanud Eesti Pangas, Riigikantseleis ja Konjunktuurinstituudis ning lektori ja koolitajana akadeemilistes ja erasektori koolitusasutustes. Analüüsitöö kõrvalt on ta tänaseni tegev Tartu Ülikoolis kaugkoolituse konsultandina. Lisaks on ta juhtinud aastatel 2001-2003 ravimifirma Merck Sharp & Dohme (MSD) Eesti filiaali äriüksust.

Majandusalased teadmised on Mertsina omandanud Oxfordi Ülikoolis ja Eesti Põllumajanduse Akadeemias ning täiendanud ennast mitmetes välisülikoolides.