Ringkonnakohus põrmustas maakohtu varasemas otsuses toodud argumendid ja saatis kogu loo tagasi madalama astme kohtule. Tunamullu läks pankrotti Nord Hill Land Portfolio nimeline investeerimisfirma, mille kaudu vahendas Swedbank 2007. aastal väidetavalt perspektiivikasse Rumeenia kinnisvarasse miljoneid eurosid oma klientide raha. Osa sellest summast läks Rumeenia poole teele portfellihalduse lepingute alusel, mis tähendab, et pank ei pidanud oma kundesid eelnevalt isegi informeerima.

Alles mõni aeg tagasi tuli päevavalgele, et kaheksa miljoni euro eest osteti kokku 46 hektarit elamuarenduseks sobimatut põllumajanduslikku toormaad, mida pole seni õnnestunud ka maha müüa. Maa tegelik väärtus on kümneid kordi väiksem kui sellesse maetud summad. Et näidata maa väärtust investeerijatele kõrgemana, müüdi seda eelnevalt paberil erinevate osapoolte vahel ja kergitati kunstlikult hinda.

Maa tegelik väärtus on kümneid kordi väiksem kui sellesse maetud summad. Et näidata maa väärtust investeerijatele kõrgemana, müüdi seda eelnevalt paberil erinevate osapoolte vahel ja kergitati kunstlikult hinda.

Pank venitas pankrotiprotsessi alustamisega

Nord Hill Land Portfolio (edasi NHLP) emafirma nõukogus istus kolm inimest, neist üks oli Swedbanki esindaja. Kui NHLP ei suutnud klientide võlakirju lunastada, mahitas pank lunastamise tähtaegu korduvalt pikendama, samuti venis panga algatusel ettevõtte pankrotimenetluse alustamine. Panga eesmärk võis olla venitada kogu protsessi seni, kuni klientide nõuded aeguvad.

Kuna just Swedbank mahitas klientide raha suunamist kelmusehõngulisse projekti, nõuavad NHLP võlausaldajad nüüd pangalt tekitatud kahju hüvitamist. Pank on seni keeldunud igasugustest kompromisslahendustest võlausaldajatega ning pole vaevunud nendega suhtlema rohkem kui kohtusaalis.

Ringkonnakohtu otsuse kohaselt jättis maakohus hindamata, kas pank võis venitada NHLP pankrotimenetluse alustamisega sihilikult, viies läbi korduvad võlakirjade lunastamise tähtaegade pikendamised.

NHLP pankrotihaldur nõudis maakohtus, et Swedbank esitaks kõik omaaegseid otsustusi puudutavad dokumendid, aga esimese astme kohus seda soovi ei rahuldanud. Nüüd soovitab ringkonnakohtu otsus Swedbankil tarvilised andmed oma sahtlitest ja arvutitest siiski välja võtta ja kohtule esitada. Võlausaldajatel on õigus teada, milliseid juhiseid andis pank oma töötajale, kes istus NHLP emafirma nõukogus.

Pank: Dokumendid ei ole säilinud!

Eriti groteskseks muudabki kogu loo Swedbanki väide, et tal ei ole ühtki dokumenti säilinud. Kohus märkis, et üldteadaolevalt nõuab krediidiasutus näiteks iga eluasemelaenu andmise eeldusena tagatiseks oleva kinnisvara osas tunnustatud spetsialisti hinnangut, mis peab vastama kindlatele standarditele. Rumeenia investeeringuga aga pank nii ei teinud. „Olukorras, kus jäetakse elementaarsed kontrollikohustused täitmata, võib see viidata mitte hoolsuskohustuse rikkumisele, vaid tahtlikule tegevusele,“ seisab ringkonnakohtu otsuses.

Kohtus esindab võlausaldajaid Maria Mägi Advokaadibüroo. „Ringkonnakohtu otsus on oluline samm meie investeerimiskeskkonna aususkindluse tagamiseks,“ ütles vandeadvokaat Mägi. „ See annab lootust, et pangad vastutavad oma tegude ja tegevusetuste eest nii, nagu nende kliendid vastutavad oma rikkumiste tôttu pankade ees.“

Mägi sõnul on pikaajalise, mitmete miljonite eurode suuruse mahuga investeerimisprogrammi puhul argpükslik varjuda pärast võlakirjade lunastamise tähtaja saabumist lihtsalt inimeste nõude aegumise taha. „Kui pank paigutab oma klientide raha, siis peab sellel rahal ka asjatundlikult silma peal hoidma.“

Swedbank ei kommenteeri süüdistusi

Swedbank keeldus ringkonnakohtu otsust kommenteerimast käimasoleva kohtuprotsessi tõttu. Vaidlused investoritega on kestnud aastaid. Praegusele olukorrale kehtib ka Swedbanki 2015. aastal antud kommentaar, kus ettevõtte teatas, et ei ole kunagi Nord Hill Land Portfoliot ega selle Rumeenia kinnisvaraportfelli juhtinud. "Suure hulga investorite esindajana on Swedbanki töötaja olnud ettevõtte nõukogus üks võrdse hääleõigusega liikmetest ja sellega piirdub meie osalus. Ettevõte on raskustes juba aastaid ning ühe nõukogu liikmena oleme me otsinud lahendusi, kuidas ettevõte likvideerida selliselt, et võlausaldajatel oleks võimalus osa investeeringust tagasi saada."

"Swedbank sekkus investorite üldkoosolekutel aktiivsemalt alates 2010. aastast, kui oli selge, et olemasoleva juhtkonna (mis kattus ka omanike ringiga) vedamisel äritegevuse jätkamine ei ole kuidagi investorite huvides. Järgnesid pikad ja vaevalised lahenduste otsingud. Lihtsamini öeldes – me aitasime oma investorite huvides, täites hoolsuskohustust, osta projektile lisaaega."

"Tänaseks tekkinud olukord on kombinatsioon erinevate huvigruppide vastanduvatest huvidest. Swedbank esindab endiselt enda portfellihalduse kliente, kelle nimel ka seni ettevõtte nõukogus toimetanud oleme. Ettevõttel on pidevalt olnud olemas maaportfell, mis võiks endiselt olla mõneaastases perspektiivis müüdav. Swedbank on ühena mitmest nõukogu liikmest leidnud, et ettevõtte juhataja oleks pankrotiavaldust esitades pigem kahjustanud võlakirjainvestorite huve. Pankrotimenetlus meie hinnangul kitsendab kõigi investorite võimalust mis tahes hüvitist saada. Eeldasime ja arvame ka täna, et ettevõtte rahulik likvideerimine andnuks investorite jaoks paremaid tulemusi. Oleme täitnud ja täidame ka edasi hoolsuskohustust oma klientide suhtes," teatas Swedbank aastal 2015.