Elmik märkis, et dollari tugevnemine euro suhtes peaks lähikuudel USA tugevama majanduskasvu ja euroala rahapoliitika lõdvenemise tõttu süvenema. „Euro odavnemine kasvatab dollarite eest sisse ostetud kaupade ja teenuste hindu, tasakaalustades euroalal teatud määral energiahindade langust maailmaturul,“ kinnitas Elmik.

Statistikaameti andmetel langesid kaupade ja teenuste hinnad septembris aastataguse ajaga võrreldes 0,6 protsenti ja eelmise kuuga võrreldes 0,2 protsenti.

"Euroalal hinnad küll tõusid, kuid tarbijahinnaindeksi kasvutempo aeglustus augusti 0,4 protsendilt septembri 0,3 protsendile. Euroopa Keskpanga jaoks on murettekitav ka alusinflatsiooni aeglustumine. Alusinflatsiooni puhul eemaldatakse jälgitavast kaupade ja teenuste grupist volatiilsemad energia ja toidu hinnad, et hindade pikaajalisemat trendi majanduses paremini jälgida," ütles Elmik.

Aastases võrdluses mõjutas tarbijahindu Eestis enim elektri, soojusenergia ja mootorikütuse odavnemine. Soodsamad elektri ja kütte hinnad on kaasa toonud keskmisest soojemad ilmad, parem kaabliühendus odavama Põhjamaade elektriga ja elektri võrgutasude alandamine. Septembris oli elektri kaalutud keskmine börsihind Eestis umbes kümnendiku võrra madalam kui aasta varem. Nafta hind maailmaturul alanes septembris peamiselt tänu põlevkiviõli tootmismahu tõusule USA-s ja nafta tootmise taastumisele Liibüas.

Tarbijahinnaindeksit mõjutas ka mobiilside hinna jätkuv langus ning tasuta kõrghariduse laienemine. Septembris rakendus tasuta kõrgharidus kõigile esimese ja teise aasta tudengitele, kes olid asunud kõrgkoolis eestikeelsetel õppekavadel täiskoormusega õppima.

Elmik märkis, et oktoobris tarbijahindade langus ilmselt jätkub, seda peamiselt odavamate energiahindade tõttu.