Elmiku sõnul oli inflatsioon märtsis veidi tagasihoidlikum kui veebruaris. Selle põhjuseks on nafta hinna kõrgem võrdlusbaas aasta varem. Mootorikütuste hinnad tõusid märtsis aastatagusega võrreldes viiendiku võrra (veebruaris ligi veerandi). Nafta hind eurodes oli märtsis ligi poole ja aktsiisimäärad 10% suuremad kui aasta tagasi. Swedbanki prognoosi järgi jõuab naftabarreli hind selle aasta lõpuks 58 USA dollarini ja püsib 60 dollari juures terve järgmise aasta.

Keskmine tarbijakorv oli märtsis 2,8% kallim kui aasta tagasi. Administratiivselt reguleeritavad hinnad tõusid 5,9% ja mittereguleeritavad hinnad 2,0%. Hindade kasvu andsid suurima panuse transport ja toit. Toiduainete hindu tõstis piimatoodete, kala ja suhkru kallinemine. Kõrgemad aktsiisimäärad kergitasid alkoholi ja tubaka hindu.

„Hinnatõus ulatub meie prognoosi järgi Eestis sel aastal üle 3%, seda tänu toorainete kallinemisele ja aktsiisimaksude tõusule. Keskmise netopalga kasv peaks samas ulatuma üle 6% ehk hoolimata hindade tõusust jätkub palgasaajate ostujõu kasv, kinnitas Elmik.