Avaldame Swedbankile saadetud pika küsimuse koos vastusega.

Swedbanki värske uurimisdokument Balti aktsiaturgude kohta kannab alapealkirja "Pidu läheb edasi" ja pakub Balti majandusele optimistlikku prognoosi. Muu hulgas väidetakse, et "2016. aasta positiivseteks riskideks on Venemaa-vastaste sanktsioonide kaotamine ja Vene toiduembargo lõpetamine ELi vastu." Teisal kirjutatakse, et Vene-vastased sanktsioonid tänavu ilmselt "kaotatatakse järk-järgult".

Rahvusvaheline üldsus on öelnud, et sanktsioonid ei lõppe enne, kui Venemaa on täitnud Minski kokkuleppeid ja tõmbub välja Krimmist. Arvestades vaenutegevuse hiljutist eskaleerumist Ida-Ukrainas ja Vene ametnike hiljutisi avaldusi tunduvad mõlemad võimalused väga ebatõenäolised.

Kas selgitaksite Swedbanki optimistliku prognoosi põhjuseid? Kas arvate, et Venemaa hakkab 2016. aastal täitma oma kohustusi Ukraina suhtes? Või usub Swedbank, et sanktsioonide ja Vene toiduembargo lõpp võib saabuda mõnel muul viisil kui Minski kokkulepete täitmine?

Vastab Swedbank Eesti peaökonomist Tõnu Mertsina:

"Swedbanki Balti aktsiaturgude ülevaates kasutatakse panga makroanalüütikute koostatud majandusprognoosi teksti, mis on avaldatud viimases, aprillikuises Swedbank Economic Outlook Update’s.

Meie põhiseisukoht on, et lääneriikide sanktsioonid Venemaa suhtes jäävad sel aastal jõusse. See on kirjas prognoosis Venemaa eriosa juures, lk 8 („We assume that Western sanctions against Russia will remain in force in 2016“).

Sanktsioonide leevendamist või hoopis kaotamist mõlemalt poolelt (EL vs Venemaa) sel aastal peame me vaid üheks võimaluseks, mida ei saa tingimata välistada, kuid see pole meie põhistsenaarium.

Teatavasti on mõned EL-i riigid (Austria, Kreeka, Itaalia, Ungari ja Prantsusmaa) ametlikult või mitteametlikult väljendanud oma vastuseisu Venemaa vastastele sanktsioonidele, kuid see ei ole piisav EL-i ühise positsiooni saavutamiseks."