Tartu ringkonnakohus jättis tervikuna rahuldamata maksu- ja tolliameti Lõuna maksu- ja tollikeskuse (Lõuna MTK) apellatsioonkaebuse Tartu halduskohtu 18. juuni 2008 otsusele, teatas Tartu ringkonnakohus.
Kohtuostusega rahuldati ASi Sylvester endiste aktsionäride Ülo Kriisa, Endel Ermeli, Aimar Varula, Ingrid Prantsi, Virko Lepmetsa, Einar Ilma, Enn Kanguri ja Ervin Naritsa kaebused ning tühistati nende suhtes tehtud Lõuna MTK maksuotsused 2007. aasta veebruarist ja märtsist.

Kui halduskohus oli oma otsusega Lõuna MTK-lt kaebajate kasuks menetluskuludena välja mõistnud 1 069 000 krooni, siis ringkonnakohus mõistis tänase otsusega Lõuna MTK-lt menetluskuludena välja veel 487 117 kr.

Halduskohtu otsuse vaidlustas Lõuna MTK, paludes ringkonnakohtul jätta vaidlustatud maksuotsused jõusse ning kaebajate kaebused täielikult rahuldamata.

6. augustil 2002 allkirjastasid AS Sylvester, Stora Enso Timber OY Ltd (SET) ja ASi Sylvester aktsionärid kavatsuste protokolli, mille kohaselt kavatses SET omandada kõik või vähemalt 90 protsenti Sylvesteri aktsiatest ning kõik hankeettevõtete osad ja aktsiad.
2002. aasta oktoobris ja novembris sõlmitud ostu-müügilepingutega müüsid Sylvesteri aktsionärid osa ettevõtte aktsiaid neile kuuluvatele äriühingutele.
19. detsembril 2002 allkirjastati aktsiamüügileping, mille järgi oli aktsiate võõrandamishind nende omandamishinnast kõrgem.

Lõuna MTK leidis, et kaebajad paigutasid Sylvesteri aktsiad aktsiate võõrandamise üle läbirääkimiste pidamise ajal ja enne aktsiamüügilepingu sõlmimist oma juhtimisele ja kontrollile alluvatesse äriühingutesse tulumaksuseaduse (TuMS) paragrahv 15 lõikes üks sätestatud tulumaksukohustusest kõrvalehoidumise eesmärgil.
TuMS paragrahv 15 lg 1 sätestab, et tulumaksuga maksustatakse kasu ükskõik millise võõrandatava ja varaliselt hinnatava eseme või muu varalise õiguse müügist või vahetamisest.

Seetõttu kohustas Lõuna MTK maksukorralduse seaduse (MKS) § 84 alusel kaebajaid vaidlustatud maksuotsustega tasuma täiendavat tulumaksu.
MKS § 84 sätestab, et kui tehingu või toimingu sisust ilmneb, et see on tehtud maksudest kõrvalehoidumise eesmärgil, kohaldatakse maksustamisel sellise tehingu või toimingu tingimusi, mis vastavad tehingu või toimingu tegelikule majanduslikule sisule.

Ringkonnakohus nõustus halduskohtu põhjendustega ning leidis, et kaebajate suhtes tehtud Lõuna MTK maksuotsused on õigusvastased ja MKS paragrahv 84 rakendamiseks puudusid vajalikud eeldused.

Ringkonnakohus nõustus halduskohtu seisukohaga, et „maksudest kõrvalehoidumise eesmärgil“ tehtud tehingute puhul peab olema nii kavatsus hoida kõrvale maksude tasumisest kui ka teadmine, et sellega rikutakse maksuõiguse norme.


Ringkonnakohus nõustus ka halduskohtu seisukohaga, et kasu saamise hindamisel tuleb eristada kasu, mis laekub füüsilisele isikule sularahas või pangaülekandega pangakontole sellest kasust, mis laekub maksumaksjast juriidilise isiku pangakontole.
Ringkonnakohtu hinnangul ei saa kasu kuuluda maksustamisele füüsilise isiku kasuna üksnes seetõttu, et raha laekub füüsilise isiku kontrolli all olevale äriühingule ja seda raha kasutatakse äriühingu ettevõtluses.
Asja materjalidest ei nähtud, et maksuhaldur oleks tuvastanud olukorra, kus faktiliselt oleks Sylvesteri aktsiate müügist äriühingutele laekunud raha läinud füüsiliste isikute kasutusse.

Samuti on ringkonnakohtu arvates halduskohus õigesti leidnud, et Sylvesteri aktsiate paigutamisel oma kontrolli all olevatesse äriühingutesse ei olnud ega saanudki kaebajatele olla teada 19. detsembril 2002 sõlmitava aktsiamüügilepingu täpne sisu ja tingimused.

Pooltel on otsuse vaidlustamiseks aega 30 päeva.