Tartu ringkonnakohus jättis tervikuna rahuldamata maksu- ja tolliameti Lõuna maksu- ja tollikeskuse apellatsioonkaebuse Tartu halduskohtu 18. juuni 2008 otsusele, millega rahuldati ASi Sylvester endiste aktsionäride Ülo Kriisa, Endel Ermeli, Aimar Varula, Ingrid Prantsi, Virko Lepmetsa, Einar Ilma, Enn Kanguri ja Ervin Naritsa kaebused ning tühistati nende suhtes tehtud maksuotsused 2007. aasta veebruarist ja märtsist.

Eile esitas riik Tartu ringkonnakohtu otsusele kassatsioonikaebuse ning vaidlused jätkuvad riigikohtus, ütles maksu- ja tolliameti meediasuhete peaspetsialist Annely Erm Päevalehele.

Ringkonnakohtu seisukoha järgi oli nimetatud isikute poolt AS Sylvester aktsiate võõrandamine enda kontrolli all olevatele äriühingutele vahetult enne nende aktsiate müüki Stora Enso Timber OY-le majanduslikult põhjendatud tehing. Maksuhaldur seda seisukohta ei jaga ning leiab, et füüsiliste isikute kontrolli all olevad äriühingud asetati Stora Enso Timber OY-ga sõlmimisel oleva aktsiate võõrandamise lepingu ette maksudest kõrvalehoidumise eesmärgil, seletas Erm.

Tema sõnul peab maksuhaldur tagama maksuseaduste võrdse kohaldamise ja maksude rakendamise vastavalt maksuseadusele. Teisisõnu peab maksumaksja tegelik maksukoormus sõltuma tema majanduslikust suutlikkusest, mitte maksumaksja enda või tema nõustajate nupukusest.

Sellest tulenevalt loeb maksuhaldur maksustamisel määravaks tehingute ja toimingute tegeliku sisu. Antud juhul tähendab see siis füüsiliste isikute käsitlemist tegelike AS Sylvester aktsiate võõrandajatena ehk maksustamisel loetakse müügileping sõlmituks füüsiliste isikute ja Stora Enso Timber OY vahel. Sellest tulenevalt on ka füüsilised isikud antud tehingust kasu saanud ning nende tulu kuulub maksustamisele.

Poolteist aastat tagasi riigile 385,5 miljoni krooni suuruse maksunõude tasunud Sylvesteri eksomanikud teenivad riigilt iga päev kopsaka summa - intressidena 250 000 krooni.