Keskpank hoiatas, et hiljutine järsk eluasemehindade tõus viitab, et ostjad muutuvad üha spekulatiivsemateks. Eriti käib see Kopenhageni kohta.

„Aastaga on elusaemete hinnad tõusnud,“ kirjutas keskpank täna avaldatud kvartaliülevaates. Keskmiselt on ühepereelamute hinnad tõusnud 6%, kuid korterite omad 10%.

Keskpank ärgitas panku nõudma alates 1. novembrist eluaseme ostjatelt suuremat omafinantseeringut kui nõutud minimaalne 5%.

Kuigi osalt on kinnisvara hinnatõusu taga ka rekordmadalad intressimäärad ja majanduskasv, hoiatas keskpank, et hinnatõusu võib hakata vedama tulevikuootus veel kõrgematest hindadest.

„Paljudel juhtudel oleks mõistlik, kui pangad nõuaksid oluliselt suuremat omafinantseeringut,“ teatas keskpank.

Keskpank, mille rahapoliitika alustalaks on Taani krooni seotus euroga, hoiab juba alates veebruarist baasintressimäära negatiivsena -0,75% tasemel.

Taani kosub 2008.-2009. aastal toimunud kinnisvarakrahhist. Keskpank heitis ka kivi valitsuse kapsaaeda, kes peaks kohandama eluaseme kinnisvaramaksu, mis praegu võimendab hinnatsükleid.

Kinnisvaramaks peaks olema selline, kus maks tõuseb kinnisvara hindade tõusuga ja langeb kinnisvarahindade langusega, teatas keskpank. „See stabiliseeriks eluasemeturgu ja seeläbi ka laiemalt majandust,“ teatas pank.

Keskpank prognoosis, et eluasemehinnad tõusevad tänavu keskmiselt 6%. Juunis prognoosis pank 5,9% eluasemehindade tõusu. 2016. aastal peaksid eluasemed kallinema 3,7%.