Taani konkurentsiamet on nõudnud assotsiatsioonilt hinnasoovituste jagamise lõpetamist juba kahel korral, ent tulutult. Nüüdseks on asja võtnud ette Taani riiklik süüdistaja, tuues aluseks konkurentsiseaduse rikkumise. Taani konkurentsiametist öeldi Eesti Päevalehele, et süü ulatuse ja võimalikud trahvid määrab edasi juba kohus, mis toimub tõenäoliselt järgmise aasta alguses.

Eesti ostjat lohutab see vähe, kuivõrd meie turu jaoks vajalikud okaspuud on müügikohtades ammu kohal.

Aianduskeskuse Ceres müügijuht Lehi Agarits tunnistab, et tuues Taanist kõik nulud ja osaliselt ka kuuski, pidid nemadki möödunud aastaga võrreldes hindu kuni kümnendiku võrra tõstma. “Suurem mõju avaldub tõenäoliselt järgmisel aastal, kui kuuskede ja nulgude hinnad võivad olla juba 30 protsendi võrra kõrgemad.”

Varasematel aastatel on Ceres sisse ostnud ka Belgias ja Poolas kasvatatud puid, kuid on madalama kvaliteedi tõttu neist loobunud. Suhteliselt väikeses koguses pakutakse ka Eesti kuuski, ent hinna poolest neid tarbijal eristada ei õnnestu. “Täna on olukord juba selline, kus suuremate kuuskede toomine Taanist on odavam, kui Eestist ostes,” räägib Agarits.

Aianduskeskuse Hortes tootejuht Lea Mäss tunnistab samuti, et hinnad on tõusnud. Kindlat protsenti ei oska ta aga nimetada, kuivõrd eelmisel aastal kasutati vahendajate abi, tänavu käisid firma esindajad Taanis juba ise puid välja valimas. “Hinnad olid tõepoolest ühte auku,” möönab Mäss võimaliku kartellileppe olemasolu.

Erinevalt kuuse läbimüügist suureneb nulumüük pidevalt. Kui välimuse suhtes võib esineda lahkarvamusi, siis säilivuse poolest on nulg tunduvalt vastupidavam. Saadaval on nii kaukaasia nulgu kui ka uudisena hõbenulgu.


Valikud

•• Sõltuvalt kvaliteediklassist maksab näiteks OÜ-s Hansaplant hulgi müüdav kuni paarimeetrine nulg 390–690 krooni. Kaubanduskeskuste juures kauplevad edasimüüjad võivad määrata mõistagi oma hinna.

•• Ekstreemsema ja odavama võimaluse otsijatele pakub riigimetsa majandamise keskus võimalust metsast kuuske otsida ja koju tuua ka oma jõududega.

•• Ettenäidatud kohast kuuse raiumisel on kehtestatud hinnaks 40–125 krooni jooksva meetri kohta, hinnale lisandub käibemaks. Enam kui kolme meetri kõrguse kuuse hind määratakse kokkuleppel metskonnas.

•• Kuuse ostmisel metskonnalt antakse müüja andmetega arve/maksekviitung.