Nimelt on Vabariigi Valitsuse poolt kehtestatud elektrimajanduse arengukavale peaks tuuleenergia koguvõimsus aastaks 2020 olema 900 megavatti, hetkel on see näitaja kõigest 150 megavatti.

Eesti Jõujaamade ja Kaugkütte Ühing, Eesti Tuuleenergia Assotsiatsioon ning hüdroenergia ettevõtteid ühendav MTÜ Eesti Veskivaramu on teinud ühisavalduse, milles leiavad, et Konkurentsiamet on kasutanud seaduseelnõu koostamisel valesid andmeid ning ei ole arvestanud taastuvenergia tootjate ettepanekutega.

"Eelnõus on arvestamata jäetud meie sõnaselge ettepanek, et taastuvenergia toetuste muudatus ei tohiks puudutada olemasolevaid projekte, sest nende investeerimisotsused on tehtud kehtivate reeglite alusel. Samuti pole võimalik planeerida uusi projekte kui vanad lubadused ei kehti, sest nii puudub ka uute reeglite kehtimise osas igasugune kindlus," ütles Eesti Tuuleenergia Assotsiatsiooni juhatuse esimees Martin Kruus.

„Riigikogu seadustas 2007. aastal taastuvenergia toetuste maksmise 12 aastaks ning kannapööre riigi seisukohas on ootamatu ning arusaamatu. Toetuste muutmine võiks kõne alla tulla uute taastuvenergia projektide puhul, mille vedajad oskavad muudatusega arvestada,“ lisas Eesti Jõujaamade ja Kaugkütte Ühingu juhatuse esimees Tiit Rahkema.

Ka eelnõu seletuskiri märgib, et õigusakti muutmisel elektritootjale ebasoodsas suunas on tegemist õiguspärase ootuse põhimõtte riivega. Seda on õigustatud Konkurentsiameti järeldustega, justkui teeniks kõik taastuvenergia tootjad nii täna kui ka tulevikus ülikasumeid.

Taastuvenergia tootjad leiavad lisaks eelnevale, et valed on ka Konkurentsiameti planeeritud 2010 aasta taastuvenergia toetuste maht. Konkurentsiameti hinnangul on taastuvenergia toetuste mahuks 2010 aastal 962 miljonit krooni, kuid käesoleva aasta esimese üheksa kuuga on Eleringi andmetel tegelikult makstud toetusi umbes 470 miljonit krooni. Sama tempo jätkumisel oleks toetuste kogumaht tänavu ainult 630 miljonit krooni.