Simson märkis, et väljaränne on viimastel aastatel olnud Eesti jaoks tõsine probleem ja isegi vastavalt ametlikule statistikale on viimastel aastatel olnud väljaränne tugevalt miinuses. Ta soovis teada, mida on valitsusel plaanis teha, et pidurdada õdede, aga ka üldiselt meditsiinitöötajate väljarännet Eestist.

Rõivase hinnangul on viimastel aastatel täheldada ka positiivseid trende. Ta märkis, et meil on olnud kaks suurt uuringut tööealiste inimeste väljarände kohta – 2010. ja 2013. aastal. „Nende kahe võrdluses näeme, et Eestist välja rännata soovijaid on kolmandiku võrra vähem kui oli veel kolm aastat tagasi. See on kahtlemata tõstatud probleemi valguses positiivne uudis,“ ütles Rõivas.

Peaminister tunnistas, et tervishoiutöötajate puhul on probleem õdede Eestis tööl hoidmisega. Konkreetse meetmetena õdesid tervishoidu tagasi toomiseks on koostatud plaan koostöös vastava sektoriga "Õed tagasi tervishoidu", mis on seotud sarnaselt arstidega täienduskoolituste korraldamise ja tagasikaasamise kaudu. Rõivase sõnul pidurdab väljarändamist ja välismaal töötamist lõppkokkuvõttes ikkagi see asjaolu, kui ühtlustuvad palgatasemed Eestis ja lähinaabrite juures.

Rõivas nõustus Simsoni hinnanguga, et õdede tervishoiusektorisse leidmine on suurem probleem kui arstide leidmine. „Õdede arv on tõepoolest väiksem ja seetõttu jagan seisukohta, et õdede leidmine tervishoidu on selle võrra tundlikum probleem,“ nentis Rõivas. „Viimastel aastatel on just Eestis medõdede või erinevate õekutsetega inimeste palgatõusud olnud mitte ainult meie regiooni kiiremad,“ ütles Rõivas. Ta rõhutas, et seda suunda tuleb jätkata.

Peaministri sõnul ei ole meeldiv selline väljaränne, kui minnakse puhtalt majanduslikel põhjustel, et Eestis ei ole töökohta või ei ole see piisavalt tasuv. Rõivas avaldas heameelt, et nende inimeste hulk on viimasel ajal oluliselt vähenenud. „Selle nimel, et Eestis oleks rohkem mitte ainult töökohti, vaid ka tasuvaid töökohti, peame loomulikult valitsuse ja parlamendina tööd tegema. See mõjutab Eesti inimeste käitumist ka elu- ja töökoha valikul,“ märkis Rõivas.