Ukraina ja Venemaa vahel toimub karm võitlus ning Euroopa on kogunenud Kiievi selja taha. Nafta eksporti on vähendanud ka Ukraina kehv majandus ning Euroopa enda probleemid. Samas mõistavad kõik, et Lääneriigid püüavad Venemaad asendada kellegi teisega.

Venemaa toornafta eksport kukkus 2014. aastal 5,6%. Energiasektori eksport moodustab riigi koguekspordist 70%. Ekspordilt saadavad tulud vähenesid 11,4% võrra.

Urali toornafta hind langes 2014. aasta juunikuu 108,93 dollarilt barreli eest 2015. aasta jaanuaris 46,58 dollarile.

Rubla  nõrgenemine aitas pisut. Nafta hinnad on dollarites ja eurodes. Niisiis kui ettevõtted nagu Gazprom, Rosneft ja Lukoil - Venemaa kolm suuremat eksportijat - said tasu kõvas valuutas, said nad selle vahetada suureks hunnikuks rubladeks.

Endistest sovietiriikidest on traditsiooniliselt Venemaa suurimateks partneriteks olnud Valgevene, Kazahstan ja Ukraina. Neist ainsana on suures mängus Valgevene. 2011. aasta esimese kvartali ja 2014. aasta kolmanda kvartali võrdlusest tuleb välja, et tarbimine kasvas seal 73,1% (3,4 miljonilt tonnilt 5,9 miljonile tonnile).

Samas kadus peaaegu täielikult Kazahstani turg. 2013. aasta neljandas kvartalis oli see veel 2,3 miljonit tonni, 2014. aasta kolmandas kvartalis aga vaid 100 000 tonni. Riik loodab üha enam iseenda toodangule.

Seega on Venemaa vaatamas üha enam Aasia suunas. Sellele on tugevalt kaasa aidanud torujuhe, mis saab alguse Ida-Siberist. See sai valmis 2009. aastal, laienes 2012. aastal ning hakkab täismõimsustel tööle sel aastal. Siit saavad suure osa oma noosist Jaapan, Hiina ja Lõuna-Korea.

Selle logistilise sammu tõttu on Hiina tõusnud suuruselt teiseks Vene nafta tarbijaks Hollandi järel. Nad on möödunud Saksamaast.

2014. aasta kolmandas kvartalis importis Hiina 8,2 miljonit tonni Venemaa toornaftat.

Eksport Lõuna-Koreasse saavutas samal ajal rekordilise taseme, jõudes 3,2 miljoni tonnini. Jaapan importis 2,1 miljonit tonni, millega nad tõusid ajaloos esmakordselt Venemaalt nafta importimise esikümnesse.

Aasia riigid, eriti Hiina, muutuvad niisiis Venemaale üha olulisemaks partneriks.

Jägnevas tabelis on toodud kahe perioodi - 2011. ja 2014. aasta kolmanda kvartali - Venemaa toornafta ekspordinumbrid. Rohelisega on toodud turud, mis on vahepeal kasvanud, punasega need, mis on kahanenud.

Et tabelit paremini näha, klikkige sellel: