Ärileht toob võrdluseks ära, millised on suuremate Eestis tegutsevate kommertspankade ning Eesti Panga ja Euroopa Komisjoni ootused Eesti majanduskasvu osas.

Kui vaadata selle aasta majanduskasvu ootusi, siis selles osas on riigi prognoos Nordea kõrval üks pessimistlikumaid. Suuri erinevusi tänavustes majandusprognoosides siiski ei ole - kõige optimistlikum on SEB pank, kes ootab, et majanduskasvaks tänavu 2,4 protsenti.

Rahandusministeerium kevadise majandusprognoosiga lükatakse käima riigi eelarvestrateegia koostamine.

Eesti- ja välispoliitikat lahkav poliitika.guru kirjutas esmaspäeval, et võttes arvesse energeetikasektori olukorda, üldist ekspordi nõrkust, pea ammendunud hõivevõimalusi ning jätkuvalt madalat inflatsiooni ei ole häid uudiseid oodata.

"Kui arvestada ka viimase aja maksutõusudest loodetud lisatulu mittelaekumist, ei saa eelarve kokkupanek olema lust ja lillepidu. Raha on vähem, kui koalitsiooniläbirääkimisi pidades arvestati ja suuri lootusi valdkondade suuremaks rahastamiseks, kui liitlaste kohalolekuga seotud lisanduvad kaitsekulutused välja arvata, loota ei ole," seisab portaalis.

Peaminister Taavi Rõivas ütles prognoosi kommenteerides, et see annab mõõdukalt optimistliku ootuse järgnevate aastate kasvu kiirenemiseks.

"Mitmed väliskeskkonna tegurid on majanduse kasvutempot tagasi hoidnud. Esiteks on nii eksporti kui majanduskasvu negatiivselt mõjutanud vene turu kokkukukkumine. Teiseks, nafta hinna langus on löönud osa meie majandusest (eeskätt põlevkivitööstust). Kolmandaks, maailmamajandus ja meie peamine eksportpartner Soome on endiselt raskes seisus," leidis Rõivas.