Pangad on aasta-aastalt lõdvendanud kriteeriume, mis laenu võtmiseks täidetud peavad olema, lisaks on ajaga kasvanud laenatava summa suurus, kirjutab Eesti Päevaleht.

Raplamaa elanik Viive võttis möödunud aasta augustis laenu ahju ehituseks. Hansapank oli talle nõus laenama 26 000 krooni. “Kergesti sai,” meenutab Viive. “Ei mäletagi, kas mu tausta ka kontrolliti või mitte.” Raha kanti naise arvele väga kiiresti — kui pank oli oma nõusoleku andnud, ei möödunud viit minutitki, kui Viive mobiiltelefonile tuli sõnum, et raha on laekunud.

SEB Ühispanga eralaenude juhi Triin Messimase sõnul on nende pangast tagatiseta väikelaenu ehk soovilaenu võtnute arv aastaga lausa kolmekordistunud. Kui eelmise aasta kolme kuuga sõlmis Ühispangas laenulepingu 418 inimest, siis selle aasta kolme kuuga on oma allkirja raha laenamiseks andnud 1308 inimest. “Raha läheb kõigeks — reisid, ravi, autod…” selgitab Messimas.

Hansapangas sõlmitakse kuus keskmiselt 5000 lepingut ning aastane tõus jääb 65% kanti. Sampo tagatiseta väikelaenu maht on kosunud poole võrra.

Üldiselt tuleb väikelaen tagasi maksta mõne aastaga ning ka intress on sellel soolasem, keskmiselt 14-19%, Balti Investeeringute Grupi pangas (BIGis) koguni 25%.