Tai bath odavnes USA dollari vastu 1,1%, mis on valuutale kolme aasta suurim päevane kukkumine. Tai börsibaromeeter ehk SET aktsiaindeks langes täna 6,9%. Sel nädalal on aktsiad langenud 8,8%.

Tai finantsvarade hinnad langesid iga päev pärast pühapäevast seda kui kuningapaleest teatati, et kuninga Bhumibol Adulyadej tervislik seisund on ebastabiilne. Kuningat nähakse riigi ühtsuse hoidjana.

Välismaised fondid müüsid esmaspäeval ja teisipäeval 426 miljoni dollari eest Tai valitsuse võlakirju, kirjutab Bloomberg.

„Bath langes peamiselt kuninga tervise tõttu,“ ütles SEB Singapuris töötav Aasia strateegia juht Sean Yokota. „Kuningas on pakkunud poliitilist stabiilsust, olles tunnustatud puhvriks peamiste parteide vahel.“

USA dollar maksis 35,768 Tai bathi. Tai valuuta on nõrgenenud juba kaheksandat päeva jutti.

Finantsvarade hinnalangusele leidub ka teisi põhjuseid.

„Mure USA intressitõusu ees ja USA dollari tugevus jätkab kindlustunde õõnestamist ja välisfondide raha väljavoolu,“ ütles Bangkokis töötav Capital Nomura Securitise investeerimisstrateeg Koraphat Vorachet.

Tai aktsiaturul on rasked ajad kuna kõikuvus hüppas kodumaistel ja välismaistel põhjustel, ütles Tai börsi president Kesara Manchusree. Ta lisas, et Tai majandus ja börsiettevõtete tulemused on tugevad.