“Tallegg on sügavas kahjumis ja üks viis kulusid kokku hoida on tootmist kokku tõmmata,” ütles Olle Horm, kes juhib mõlemat HK Ruokatalo tütarfirmat – Rakvere lihakombinaati ja Talleggi. “Viimaste kuude kahjum on ikka mitu miljonit krooni ja ka eelmine aasta lõppes kehvalt.” Talleggi eelmise aasta majandustulemused avalikustab HK Ruokatalo 25. veebruaril.

Otsus kolida osa tootmist Loolt Rakverre puudutab Hormi sõnul praegu vaid pihvide tootmist. Töö kaotab selle sammuga Talleggis 25 inimest, kes sel nädalal koondamisteate saavad. Talleggi kanapihvide tootmine Rakveres peaks käima minema märtsi lõpus või aprillis, selle tarbeks palgatakse juurde 15–20 töötajat. Pihvide tootmine moodustab Talleggi kogutoodangust 7–8 protsenti. Lool vabaneva hoone plaanib Tallegg kas maha müüa või rendile anda.

Talleggi majandustulemused on Hormi sõnul halvenenud peamiselt tihedamast konkurentsist tulenevate asjaolude tõttu. “Esimest korda kogeb ettevõte tõelist konkurentsi,” sõnas Horm. “Tihedama konkurentsi tulemusena on toodete hinnad märkimisväärselt langenud, tootmise omahind aga langenud hindadega võrreldes liiga kõrge.” Eelmisel aastal vähenes tema sõnul ka Talleggi käive.

Talleggi peamise konkurendi, Rannamõisa kaubamärgi all kanalihatooteid müüva ASi Maag juht Roland Lepp ütles, et olukord kanalihaturul on praegu normaalne. “Enne Eesti liitumist Euroopa Liiduga oli Tallegg siin turul monopoliseisus, praegu aga on tavaline konkurentsisituatsioon,” rääkis Lepp. “Samas on Talleggi näol meie jaoks tegemist ülitugeva vastasega.”