Tallinna linn kavatseb reisisadama lähedale Admiraliteedi basseini äärde ehitada moodsa raekoja, mis läheks praeguste ehitushindade juures maksma veerand miljardit krooni. Linnavalitsuse plaanide järgi tuleks hoone, mis mahutaks nii linnavalitsuse ja selle ametid kui ka volikogu, 23 000 ruutmeetri suuruse üldpinnaga, ütles linnakantselei haldusdirektor Viljar Meister.

Kui arvestada ehitusmaksumuseks 10 000 – 12 000 krooni ruutmeetrist, kujuneks uue sajandi suurprojekti maksumuseks 230–276 miljonit krooni, märkis Meister.

Raha uue raekoja ehituseks tahab pealinn saada senise linnavalitsuse hoone Vabaduse plats 7 ja ka volikogu hoone Vana-Posti 12 müügist. Veel on kavas müüa raekoja rahastamiseks Vabaduse plats 10, Müürivahe 2 ja Harju 13 kinnistud. Kokku laekub viie kinnistu müügist Meistri sõnul kuni 150 miljonit krooni.

Meister rääkis, et suurprojekt vajab poliitilist otsust ja konsensust, seepärast ei ole veel võimalik ennustada ehitusaega ja selle valmimist. Kui volikogu annab projektile õnnistuse, korraldab linn ehitaja leidmiseks riigihankekonkursi, et saada hoone valmis võimalikult soodsamalt.

Linnakantseleil on Meistri sõnul valminud esialgsed eskiisid tulevasest raekojast. Täpsemad arvutused esitab linnavalitsus veel sel kevadel.

Uus raekoda kerkib kavade kohaselt Admiraliteedi basseini kesklinna poolsele kaldale. Hoone on plaanitud neljakorruseline ja aatriumidega, mis tagab selle sisevalgustuse. Meistri sõnul on vajadus uue hoone järele aasta-aastalt kasvanud, sest senine linnavalitsuse peahoone Vabaduse väljakul on jäänud vanaks ja kitsaks. Samuti ei toimi hoones mitmed kommunikatsioonid, nende remontimine on aga kulukas. Uue linnavalitsust ja -volikogu koondava raekoja ehitamist mere äärde nägi ette ka ligi kolm aastat tagasi esitatud ja linnavalitsuse heakskiidu saanud kinnisvarafirma TSM-i Tallinna city planeering. Sadama-piirkonna city oli kavas valmis ehitada uue sajandi alguseks, kuid selle teostamine on veninud.