Tegemist on Tallinna linna ja eraomanike ühise kavaga ehitada kesklinna, aadressile Hobujaama 10, 12 ja 14 ärihooned koos bussi- ning autoparklaga, mis sai hoolimata arvukatest protestidest Harju maavanema Värner Lootsmanni õnnistuse.


Admirali majast tulevatest, varem meediakajastust leidnud protestidest on selgunud, et uue planeeringuga kaob juurdepääas Ahtri 6a esimesel korrusel asuvale neljale äripinnale. Lisaks kaob ligipääs Admirali maja B-sissepääsu juurde, mida kasutab üle kümne firma. Ettevõtjate sõnul tuleks planeeringut muuta ning lisaks jalakäijate teedele peaks äripindade uste juurde projekteerima ka läbipääsud autodele.


Majas asuvate firmade esindajad on oma kirjas Harju maavanemale ning Tallinna linnaplaneerimisametile märkinud, et nende probleemide lahendamisest sõltub ettevõtjate edasine hea käekäik või pankrott.


Planeeritava ala hoonestus on kavandatud selliselt, et Ahtri tänava äärde jäävate majade fassaadidest kujuneks hoonete ansambel. Arvestatud on ka Admiraliteedi basseini poolt avanevate linnavaadetega ning jalakäijate põhiliste liikumissuundadega. Parklate rajamisega maa alla muutub linnakeskkond esteetilisemaks ja turvalisemaks ning maa kasutamine ökonoomsemaks.


Põhjapoolsessee üheksakorruselisse hoonemahtu on planeeritud hotell ning väiksemad teenindus- ja äripinnad. Lisaks on hoonesse kavandatud korterid, bürood, parkla ja bussiterminal.


Kaheksakorruselisse äri- ja elumajja aadressil Hobujaama on kavandatakse 47 korterit. Täpsuse huvides olgu öeldud, et maja on juba valmis, sest planeeringu seletuskirjas on selgelt öeldud, et „Hobujaama tn 10 krundil, mille maakasutuse sihtotstarve on 60% ulatuses ärimaa ja 40% ulatuses elamumaa paikneb käesoleval ajal üks kuni 8-korruseline ja 27 meetri kõrgune hoone. Korterite arv hoones on 47.”


Parkimiskohti on autodele ette nähtud 625 ja bussidele 33.


Ala arendab OÜ Palm Grupp.


Foto: Risto Vähi