"Euroopas on ettevõtete finantseerimine ja majandus tervikuna panganduskeskne. Kui me võrdleme USAga, siis on vahe päris meeletu. Eriti Eesti puhul on ettevõtete rahastamine väga pankade keskne. Panganduskeskus pole otseselt hea ega halb, aga kapitaliturg on mingis mõttes alternatiiv pangandusele," märkis ta.

Samas on aktiivne kapitaliturg kasulik pangandusele, sealt tekib uusi ettevõtteid, kes kasutavad ka pangateenuseid ja võtavad pangalaene. "Kuid tähtis on ära mainida, et kõik kapitaliturule tulevad ettevõtted ei saakski pangast laenu. Ettevõtte kasvueas on alati mingid etapid, kus pangalaen pole sobilik, kuid meil seda ikkagi kasutatakse," sõnas Klettenberg.

Börsilt raha kaasamist pangalaenu asemel võiks ettevõte kaaluda oma esimeses kasvufaasis. Ettevõtte tulud on sel ajal heitlikud, kasumit ja positiivset rahavoogu ei pruugi sel ajal ollagi, kuid laen vajab pidevat teenindamist.

"Või kui ettevõtte kasvades ei käi jõud sellest enam üle, siis meil on levinud, et see müüakse maha mõnele strateegilisele investorile või sõlmitakse partnerlussuhe. Aktsiaturg on konkreetne alternatiiv selleks, et sa saad kontrolli ära andmata oma ettevõtte tegevust jätkata," rääkis Klettenberg.