AS Tallink Grupp ja Rauma Marine Constructions (RMC) allkirjastasid eile õhtul ühiste kavatsuste kokkuleppe, mille kohaselt kavatseb Tallink tellida uue reisilaeva Tallinn-Helsingi liinil kiirlaeva teenuse pakkumiseks. Projekti eeldatavaks maksumuseks kujuneb umbes 250 miljonit eurot ning uus laev ehitatakse Soomes, Rauma laevatehases. Uus laev peaks valmima 2021. aasta lõpuks. Projekti maht laevatehase jaoks on umbes 1500 inimtööaastat.

Uuel laeval on kahekütuselised mootorid, laev kasutab peamise kütusena veeldatud maagaasi (LNG) ning mahutab 2800 reisijat. Laev hakkab opereerima Tallinn-Helsingi liinil, arendades oluliselt edasi tähtsat ühendust kahe pealinna vahel. Uue laeva ehitamisel kasutatakse viimase aja tipptehnoloogiaid ning kõige uuenduslikemaid lahendusi ning Tallink Grupi eesmärgiks on ehitada Läänemere kõige energiatõhusam ja keskkonnasõbralikum laev.

“Tallink Grupp on Tallinna ja Helsingi vahelise laevaliikluse arengusse aastakümneid nii energiat kui ressursse panustanud. Shuttle teenuse loomisega üle kümne aasta tagasi oleme me kahe pealinna vahele ehitanud püsiva ühenduse, pakkudes aastaringselt mitmeid väljumisi iga päev ning tuues seeläbi pealinnad üksteisele lähemale. Selle ühenduse ning meie pakutava teenuse pidev edasi arendamine on meie järgmine eesmärk. Megastar oli meie jaoks sellel teekonnal suur samm edasi ning uus laev on kindlasti järgmine sama oluline saavutus,“ ütles Tallink Grupi juhatuse esimees Paavo Nõgene.

„Meil on väga hea meel, et saame selle projekti ellu viia koostöös Soome laevatehasega, pakkudes väärtuslikke töötunde ja koostöövõimalusi mitmetele Eesti ja Soome ettevõtetele ja tarnijatele. Tallink on ettevõte, mis pidevalt areneb ning meie otsused on selle tõestuseks. Kindlasti on meil ettevõtte kasvades ja teenuste täienedes tulevikus veel uudiseid, mida jagada,“ lisas Nõgene.

“Meil on hea meel, et Rauma laevatehase laevaehitustraditsioonid, koostöös Tallinkiga, jätkuvad ning RMC saab võimaluse ehitada Tallinkile uus shuttle laev. Meie jaoks oli suur au allkirjastada ühiste kavatsuste kokkulepe meie vanade sõpradega Tallinkis, kes on Rauma laevaehituskogemusi ja oskusi alati kõrgelt hinnanud. Projekt on meie jaoks hea võimalus kasutada oma pikaajalisi kogemusi ning anda oma panus Eesti ja Soome-vahelise laevaliikluse keskkonnasõbralikumaks arenguks,“ ütles Rauma Marine Constructions’i juhatuse esimees Jyrki Heinimaa.

Tallink Grupi laevadest on Rauma laevatehases aegade jooksul ehitatud neli ning lisaks on Raumas disainitud kaks ettevõtte laevadest. Viimati ehitati Rauma laevatehases Tallinki Tallinn-Stockholmi liinil opereeriv laev Baltic Queen, mis valmis 2009. aastal.

Järgmise paari kuu jooksul töötavad Tallink Grupp ja Rauma Marine Constructions välja laevaehituslepingu ning laevaehituse finantseerimist puudutavad kokkulepped.