OMXi Tallinna indeks on 11. juuni ja 11. septembri vahel tõusnud 41 protsendi võrra ja OMXi Vilniuse indeks sama ajaga 61 protsendi võrra. Uudisteagentuur Bloomberg jälgib üle kogu maailma 91 aktsiaindeksit ning ükski ülejäänud 89 jälgitavast börsist ei suutnud neid numbreid üle lüüa.

Kokku on kahel börsil kokku väärtpabereid 63,5 miljardi krooni eest (5,9 miljardi dollari eest). See võib tunduda suure summana, kuid on siiski poole vähem, kui on väärt näiteks NASDAQi börsil noteeritud edukas rahvusvaheline kohvikukett Starbucks – selle turuväärtus on 14,7 miljardit dollarit ehk 158 miljardit krooni.

Mõlemad Balti indeksid võivad veel tõusta praegusest vastupanutasemest läbi ja seada sihi kõrgemale, järgmisele tasemele, selgitas Bloombergi uudisteagentuurile New Yorgis tegutseva maaklerfirma Auerbach Graysoni üleilmsete turgude tehniline analüütik Richard Ross.

Tallinna ja Vilniuse börs olid mullu maailma 20 kõige halvema börsi hulgas. Samal ajal ajas üleilmne finantskriis laenuvõtmise kulud suureks ja saatsid naabruses asuvad Läti ning Ukraina kerjakotiga Rahvusvahelise Valuutafondi (IMFi) ukse taha laenu nuruma.

Hirm Läti lati devalveerimise ees, mis investoreid IMFi nime kuuldes valdas, tekitas umbusku ka Eesti ja Leedu aktsiate suhtes. See omakorda viis mõlema kriisist vähem sugeda saanud Balti riigi börsi langusele, arvab analüütik.

Rossi arvates on Tallinna börsiindeksi "realistlik siht" 566,4 punkti ehk 31 protsenti kõrgemal kui praegu ning Vilniuse börsi oma 371,4 punkti ehk 21 protsenti kõrgemal kui praegu. Analüütiku arvates näitab turgude maht augustis ja septembris, mis on 20 korda rohkem kui turu põhjas, et institutsionaalsed investorid (rahvusvahelised finantsettevõtted) on turule tulnud. "Institutsioonid tahavad ligi tulla, kui turg taastub, nagu juhtus Shanghai börsil," ütles Ross.