Hiljuti Rocca al Mare kaubanduskeskuse esimese uuendatud osa käiku andnud Cityconi Baltikumi-ärijuht Mati Pops möönis konverentsil „Kinnisvara 2008”, et lepingute sõlmimine kulgeb praegu aeglasemalt kui buumi ajal: lepinguid loetakse põhjalikumalt ja nad on sageli „juristi käes”. Samal ajal oli Pops Rocca al Mare külgetõmbejõus veendunud ega kartnud, et uuenduse teine osa tuleb tuleva aasta teises pooles avada pooltühjalt või rentnikele soodushindu pakkudes.

Ka Kristiine ostukeskust haldava Pro Kapital Grupi juhatuse liige Allan Remmelkoor on ülekaalukalt optimistlik. „1999. aastal, enne keskuse avamist, oli aeg, kus ärkasin mõned korrad õudusunenäoga, et kogu keskus on tühjaks jooksnud. Praegu pole sellist asja olnud,” jutustas ta.

Lepingud on vettpidavad

Kristiine Keskus valmistub praegu laienduse ehitamiseks, avamiseni jõutakse Remmelkoore sõnul loodetavasti just kaubanduse uue tõusu ajaks. Lisaks märkis Remmelkoor, et tema kogemuse järgi on raskel ajal rentnikega sõlmitud kokkulepped hoopis kindlamad ja kvaliteetsemad kui buumiaegsed, mil rentnike hulka satub ka juhuslikke ja halvasti läbimõeldud plaanidega tegijaid.

Viimasel ajal kesklinnas avatud uusi ostupindu ei pea oma keskustele tõsiseks ohuks ei Pops, Remmelkoor ega Viru Keskuse juhatuse liige Ants Vasar. Uute ostukeskuste äriplaan pole küllalt asjatundlikult koostatud ja seepärast on ka nende külastajate hulk jäänud lubatust märksa väiksemaks, leidsid nad üksmeelselt.

Vasara hinnangul võiks Tallinnas olla perspektiivi mõnel spetsialiseeritud, ülelinnalise tähtsusega ostukeskusel. Näiteks kõrgmoemärke koondaval ostukeskusel – praegu on vastavad kauplused linna mööda laiali pillutatud. Või lastekaupade keskusel – arvestades viimase aja sündimuse tõusu, on lastekaupade pakkumine Tallinnas väga viletsal tasemel.