Kinnisvaramaaklerite kinnitusel võivad Tallinna korterite hinnad käesoleval aastal tõusta kuni kümme protsenti ja inimesed hakkavad senisest rohkem kortereid ostma-müüma.

Ober Haus Kinnisvara tegevdirektori Hindrek Leppsalu sõnul kulub praegu korterite müügiks varasemast vähem aega ning see võib hindu tõsta. Majandustõusu lootus on pannud inimesi aktiivsemalt ning julgemalt eluaset vahetama, sest nad suhtuvad tulevikku optimistlikumalt, põhjendas ta.

Leppsalu ennustabki, et nii äärelinna kui ka kesklinna korterite hinnad pigem tõusevad kui langevad. "Raskusi võib tekkida ainult vanemate nn Hrustshovka-tüüpi korterite müümisega," lisas ta.

"Lähema kolme–nelja aasta jooksul muutub tähtsaks tugeva korteriühistu olemasolu majas. See võib korterite hinda märkimisväärselt tõsta," rääkis Leppsalu. Kahe sarnase seisukorra ja asukohaga korteri puhul võib rohkem hinda minna korter, mis asub paremini toimiva korteriühistuga majas, selgitas ta.

Korteriostjad arvestavad senisest rohkem peale eluruumi asukoha ka maja seisukorra, ümbruse inimsõbralikkuse ning sellega, kes elavad naaberkorterites. See toob Leppsalu hinnangul kesklinna korterite puhul kaasa hindade diferentseerumise, mille käigus ostjad on nõus korteri eest maksma selle tegeliku väärtuse järgi ning seetõttu ei leia põhjendamatult kallid korterid ostjat.

Mendelsoni Elamispindade maakleri Ingrid Talgre sõnul kandub korterite hindade diferentseerumine Tallinna kesklinnast ka äärelinnadesse. Näiteks Õismäe korterid, mis on tema sõnul ülehinnatud, võivad sel aastal isegi odavneda.

Ka Talgre hinnangul ootab käesoleval aastal Tallinna korteriturgu ees tehingute arvu kasv ja nõudluse suurenemine ning ühistute tähtsus korteri hinna määramisel kasvab.

Samuti tõuseb Tallinna-lähedaste asulate korterite populaarsus, lisas ta. "Määravaks on hea ühendus Tallinnaga," rääkis Talgre. "Oluline on, et Tallinna jõuaks kahekümne minutiga."

Pindi Kinnisvara hindajate osakonna juhataja Rein Pütsepa hinnangul on inimeste ostujõud suurenenud ning see suurendab nõudlust korteriturul. Mingeid järske tõuse ega langusi hindade ja nõudluse osas sel aastal oodata ei ole, kuid hinnad kerkivad aeglaselt viie kuni kümne protsendi võrra, ennustas ta.

Laenutingimused jäävad samaks

Eesti suuremad pangad ei kavatse lähiajal eluasemelaenu tingimusi oluliselt soodsamaks muuta.

Hansapank ei kavatse eluasemelaenu tingimusi soodustada, ütles Hansapanga eluasemelaenu tootehaldur Kersti Arro. Kuid kuna laenuintress oleneb mitmest näitajast, ei ole välistatud, et mõne näitaja muutumisega võib laenuintress kokkuvõttes väheneda, lisas ta. Laenuintress sõltub tema sõnul panga kliendist, laenu valuutast, tagatisest, panga konkurentidest ning turu olukorrast.

Hansapank on paika pannud ka eluasemelaenu mahu, mille pank avalikustab pärast möödunud aasta majandustulemuste avaldamist.

Ühispanga laenuarendusosakonna spetsialist Triin Messimas leidis, et Ühispanga eluasemelaenud on praegugi soodsad ning kättesaadavad, seetõttu ei ole kavas laenutingimusi muuta. Messimase sõnul oleks üks võimalik laenu odavamaks muutmise viis laenu perioodi pikendamine, sel juhul väheneb küll igakuine tagasimakse, kuid makstav intress on lõppkokkuvõttes suurem.

Ühispanga väljastatavate eluasemelaenude maht on sel aastal vähemalt nelisada miljonit krooni ehk sada miljonit krooni rohkem kui eelmisel aastal, ütles Messimas.

Aivo Vahemets