Arestitud 15 korteri eest loodetakse saada viis miljonit krooni ja 27 eest puduvad 10 miljonit. Korterite müükipanemise otsustab kohtutäitur.

“Tallinna Küte ei pane arestitud kortereid müüki, sest inimesed on tekkinud olukorras kõige vähem süüdi,” ütles Tallinna abilinnapea Vladimir Panov. “EDU juhtkond on valetanud ja kantinud raha ning nende vastu on alustatud kriminaalmenetlust. Linnavalitsuse palvel kontrollib maksuamet praegu seal raamatupidamist.”

Panovi sõnul on EDU 10 miljoni kroonisest soojavõlast ära maksnud vaid 500 000 krooni. Maksuameti kontrollimist selgub, kes on süüdi. Selgitab välja nii EDU juhatuse kui ka esimehe tegevuse ja vastutuse määra.

“See kõik on väga imelik. Kas ma pean vanaduspõlves geoloogiks hakkama? Mis õigusega meie kortereid arestitakse EDU võlgade pärast, kui meie oleme korralikult maksnud. Me võitleme edasi!” ütles korteriühistu esimees Tatjana Ivanova.

“Mul on täna (10. jaanuaril) jälle kohus. Tahan, et mu korter vabastatakse arestist ja tagastatakse mulle. Kogu see korterite EDU-le omastamine on seadusevastane. Nad on ju vahendajad minu ja linna vahel, mitte aga korteri omanikud,” ütles Ümera 6 elanik Tatajana Ošurko. “Pärast korteri arestimist olin nii närvis, et kiirabi käis mul kodus peaaegu iga päev. Neerud on nüüdseks täitsa läbi.”

Ei saa korterit müüa. Ošurko tahaks korterit müüa, kuid ei saa seda teha. Ta ei leia kusagilt õigust ja kardab, et nüüd visatakse ta kolme lapsega tänavale.

”Eelmise aasta 6. detsembril taotles Tallinna Küte Tallinna linnakohtus 27 korteri arestimist 10 miljoni kroonise soojavõla katteks,” ütles AS-i Tallinna Soojus esindaja vandeadvokaat Urmas Ustav. Otsuse avalikustamine lükkus kohtuniku haigestumise tõttu edasi.

Arestimine on Ustavi sõnul abinõu, et EDU juhatus ei saaks kortereid müüa või erastada. Praegu on need EDU omad ja müügiga kaetakse soojavõlg. Korterite ruutmeetri hind on Arco Vara hinnangul 6300–8000 krooni.

EDU juhatuse esimees Aleksander Hoolma viitas reedel tõsisele tervisehäirele ja oli nõus olukorda kommenteerima alles pärast tervenemist.

“Elamuühistusse EDU kuulunud Kärberi 14 ei ole siiamaani suutnud alustada iseseisva ühistuna. Eelmise aasta mais arestis Tallinna Küte seal 36 korterit EDU soojavõla katteks. Õnneks olime 2001. aastal moodustanud ühistu ja ise arestinud enda korterid. Seetõttu ei saanud Tallinna Küte neid arestida,” ütles elamuühistu Kärberi 14 esinaine Ljudmilla Gogoladze.

“EDU on esitanud kohtusse kolm hagi, et tunnistada meie Kivila 38 korteriühistu loomine ebaseaduslikuks. Hagid on esitanud EDU esimees Hoolma, juhataja asetäitja Vassiljev ja üks meie elanik. Protsessimise eesmärk on selles, et me ei saaks maa ega korterite omanikuks. Protsess kestab mitu aastat ja me ei tea, mis sel ajal võib juhtuda,” ütles Kivila 38 elanik Inna Filippova.

Ta rääkis, et kui Kivila 38 tahtis EDUst eralduda, nõudis Hoolma neilt 1,5 miljoni krooni maksmist EDU võlgade eest. “Ma olin tol ajal Kivila 38 raamatupidaja ja meie soojavõlg oli Tallinna Soojusele 1. oktoobri 1997 seisuga umbes 700 000 krooni. EDU korjas soojaraha ja jättis selle edasi kandmata. Meil ei jäänud muud üle kui EDU võlad kinni maksta. Soojuse juhtkond tuli vastu ja ei nõudnud 98 000 krooni intressi. Ülejäänu maksime aga kõik kinni. Lisaks veel vee eest üle 100 000 krooni,” rääkis Filippova.

Remont jäi tegemata. EDU esitas Filippova sõnul 500 000- kroonise arve katuse parandamise eest. Tellisime ekspertiisi. mis tõestas, et remonti polegi tehtud. Katus on kolm aastat läbi jooksnud ja jookseb siiamaani. Praegu, sellise külmaga, ehitatakse uut katust – sarikad on üleval ja kaetud plastikuga – reedel olid töömehed katusel.

“Praegu peab igaüks oskama võidelda omandi eest. 1998. aastal olid arestitud kõik elamuühistusse EDU kuuluvad majad, siis oli võlg Tallinna Küttele 2,8 miljonit krooni. Olime arestitud kuni 2000. aasta maini, mil arest maha võeti,” ütles ühistu Kivila 38 esimees Ljudmilla Korelikova. “Käime EDUga juba seitsmendat aastat kohut.”

“Oleme EDUst eraldunud viis aastat tagasi. Siiamaani käime kohut, sest maja on üle andmata. Meil õnneks võlgasid ei olnud. Kuni aga maja üle antud ei ole, käime kohut edasi. Ootame kohtuistungit 28. jaanuaril,” ütles ühistu Kärberi 7 juhatuse liige Alli Tammik.

“Võib-olla leidub inimesi, kes on nõus võtma selle riski ja ostma sellise hinna eest korterid koos elanikega. Kui minul oleks täna pool miljonit krooni vaba raha, mida Lasnamäele investeerida, siis mina neid ei ostaks. Sellise hinnaga mitte kunagi,” ütles Pindi Kinnisvara meediasuhete nõunik Peep Sooman.

Lasnamäe korteri ruutmeetri hind on 6000–9000 krooni. Hinnaga 5500 krooni ruutmeeter on väga kehvas seisukorras 4-toaline ja 9000 krooni saaks väga heas seisukorras 1-toalise korteri ruutmeetri eest.