Seekordne Tallinna linnavalitsuse pressikonverents keskendus valdavalt ühele teemale, Tallinna ühisranspordi ümberkorraldamisele seoses MRP Linna Liinide võimetusele täita sõitjateveo avaliku teenindamise lepingut.

Tallinna abilinnapea Klandorfi sõnul saatis krediidiasutus Unicredit linnavalitsusele 15. jaanuaril kirja, et hakkab MRP-lt igapäevaselt busse käest ära võtma, 5 bussi päevas. MRP saatis täna Tallinna linnavalitsusele kirja, et soovib 1. veebruarist lepingu Tallinna linnaga lõpetada. "Ilmselt on saadud krediidiasutustega kokkulepe, et transpordivahendite üleandmine algab 1. veebruarist," märkis Klandorf.

Tallinna Transpordiameti juhataja Andres Harjo sõnul on MRP Linna Liinide rahalistest raskustest räägitud juba pool aastat, kui sellele juhtis tähelepanu ka ajakirjandus. Bussifirma ütles toona linnavalitsusele, et neil on ajutised rahalised probleemid ja toona lepingu ülesütlemiseks põhjust ei olnud. Küll aga ütles ettevõte selle aasta 8. jaanuaril, et nad ei ole saanud liisingutega veel kokkuleppele jõuda.

Tallinna Linnatranspordi AS-i juhatuse esimehe Deniss Boroditš sõnul plaanivad nad MRP liinide opereerimise võtta enda alla. "See on täiendav maht meie jaoks", märkis ta. See tähendab 50 uue bussi leidmist ja 125 uue bussijuhi palkamist.

Selleks plaanib linn kiirendatud korras hanked läbi viia. "Igatahes kogu meie tähelepanu läheb sellele täiendavale tööle," tõdes Boroditš. Tema hinnangul võiksid nad suuremas jaos olla 1. veebruariks valmis. "Kindlasti saame kasutada ka oma reserve, palju meil töötajaid on," lausus Boroditš.

Kuigi juba on mõned bussid MRP käest ka ära võetud, peaksid liinidel seni edasi sõitvad bussid suutma graafikut hoida. "Liinid üldjuhul töötavad normaalselt," märkis Tallinna Transpordiameti juhataja Andres Harjo. Tema sõnul on MRP lepingu kate 700 000 eurot. Tariifi vahest tulenevalt võib nüüd aga linnavalitsuse kulu nendel liinidel ühistranspordi tagamiseks küündida miljonitesse.

Abilinnapea Kalle Klandorfi sõnul soovib linn end edaspidi selliste olukordade vastu paremini kaitsta, mistõttu tehakse linnavolikogule 24. jaanauril ettepanek anda kogu Tallinna linna sõitjate veo korraldamine Tallinna Linnatranspordi AS-ile. Küll aga saaks linn seejärel otsustada, kas tehakse ka toetav hange eraettevõtjatele 5% või 10% ulatuses.

MRP teenindab kümnendikku Tallinna bussiliinidest, täpsemalt 11 linnaliini. Üle 50 bussi, mis MRP kasutas nende liinide teenindamiseks, on sarnane suurusjärk, mida kasutatakse kogu Tartu linna ühistranspordi teenindamiseks. MRP-ga seotud ümberkorraldused ei mõjuta linnavalitsuse ametnike kinnitusel trolli-, trammi- ega rongiliiklust Tallinnas.

MRP teenindatavad liinid on:

  • Nr 2 – Mõigu-Reisisadam (argipäeviti keskmiselt 2-4 bussi tunnis).
  • Nr 12 – Väike-Õismäe-Priisle (argipäeviti tipptundidel valdavalt 4 korda tunnis).
  • Nr 13 – Väike-Õismäe-Seli (2-6 väljumist tunnis).
  • Nr 20 – Reisisadam-Pääsküla jaam (argipäeviti 1-2 korda tunnis).
  • Nr 20A – Laagri alevik-Kivisilla (tipptundidel reeglina 2 korda tunnis).
  • Nr 25 - Keskuse-Laagri alevik (valdavalt 1 kord tunnis).
  • Nr 39 – Veerenni-Liikuri (argipäeviti 2 korda tunnis).
  • Nr 49 – Viimsi keskus-Lennujaam (1-2 korda tunnis).
  • Nr 57 – Raudalu-Kalev (valdavalt 1 kord tunnis, maksimaalselt 2 korda tunnis).
  • Nr 59 – Balti jaam-Pikakari (1 kord tunnis, maksimaalselt 2 korda tunnis).
  • Nr 65 – Lasnamäe-Lennujaam (1-3 korda tunnis).

Creditinfo andmetel on MRP Linna Liinid OÜ-l tänase seisuga 180 668 euro suurune maksuvõlg. Selle algusajaks on möödunud aasta augustikuu. Siis oli maksuvõla suuruseks veel 49 538 eurot. Mullu okoobriks küündis summa 135 044 euroni. Tänaseks üleval olevast maksuvõlast on ajatatud 64 879 eurot.

MRP Linna Liinid OÜ majandustulemused on liikunud allamäge alates 2015. aastast. Kui siis deklareeris ettevõte veel 765 007 euro suuruse käibe, oli 2016. aasta tulemus kolmandiku võrra väiksem, jäädes 575 794 euro tasemele ja langedes 2017. aastal veelgi, 322 696 euroni. Ka langes ettevõte 2017. aasta lõpuks 641 254 euro suurusesse kahjumisse.

Ettevõttes töötas viimase, 2017. aasta majandusaruande järgi 123 inimest. Töötamise registri järgi oli MRP Linna Liinid OÜ palgal 31.12.2018 seisuga 120 inimest.