Erastamistingimused välistasid kohalike ettevõtjate osalemise

Tallinna linnavaraametile esitasid AS Tallinna Vesi enamusaktsiate ostmise pakkumised kolm suurt veefirmat: Prantsuse firma Generale des Eaux ning Suurbritannia firmad Northumbrian Water Group ja International Water UU.

"Tegemist on väga heade ja väga suurte ja väga rikkalike kogemustega vee-ettevõtjatega," kinnitas Tallinna Vee erastamise komisjoni esimees abilinnapea Heiki Kivimaa.

Ka Northumbrian Water Groupi Eesti esindaja Nick Smith kinnitas, et kõik Tallinna Vee erastamiskonkursile pakkumise teinud ettevõtted kuuluvad maailma juhtivate veefirmade hulka ning see kinnitab AS Tallinna Vesi head taset.

Suurbritannia juhtiva veefirma Northumbrian Water Groupi mullune käive oli 510 miljonit naela ehk 12,7 miljardit krooni. Firmal on 2,6 miljonit klienti, kellele ettevõte tarnib päevas 790 miljonit liitrit vett.

Northumbrian Water kuulub 120 riigis tegutsevasse maailma suurimasse eraomandis olevasse infrastruktuurikontserni Suez Lyonnaise des Eaux, mille aastakäive on 20 miljardit naela ehk ligi 500 miljardit krooni.

Northumbrian Waterit nõustavad Balti Cresco Investeerimisgrupp, PricewaterhouseCoopers ning advokaadibüroo Tark & Co.

Prantsuse firma Generale de Eaux moodustab koos USA veefirmaga USFilter kontserni Vivendi Water, mis teenindab enam kui sajas riigis rohkem kui sadat miljonit klienti. Kontserni eelmise aasta käive oli 11,8 miljardit eurot ehk ligi 185 miljardit krooni.

International Water UU on Suurbritannia veefirmade International Water Group ja United Utilities Group ühisettevõte, mis teenindab kokku enam kui 40 miljonit tarbijat.

International Water UU-d nõustavad investeerimispank Lõhmus, Haavel & Viisemann ning advokaadibüroo Raidla & Partnerid.

Tallinna Vee erastamiskonkursi tingimused välistasid kodumaiste ettevõtjate osalemise, sest pakkuja peab omama vähemalt kolme aasta jooksul juhtimiskontrolli vähemalt nelja riigi vee- ja kanalisatsioonifirmades. Samuti peab pakkuja viimase kolme aasta keskmine aastakäive ületama 300 miljoni krooni piiri.

Tallinna Vee erastamise komisjon vaatab pakkumised läbi ülehomme ja annab tõenäoliselt kõigile osalejatele loa erastamiskonkursil osaleda, ütles Kivimaa.

Tallinn müüb 50,4 protsenti Tallinna Vee aktsiatest. Konkursil osalejad pidid tegema pakkumise Tallinna Vee 30 miljoni aktsia märkimiseks ning linnale kuuluvate 28 miljoni aktsia ostuks. Aktsiate alghind on kokku 580 miljonit krooni.