Taluliit saatis vastava kirja ka peaminister Mart Laarile ja põllumajandusminister Ivari Padarile.

Eestimaa Talupidajate Keskliidu (ETKL) peadirektor Kaul Nurm selgitas, et põllumajandustootmise tulukus Eestis pole võimaldanud karjasid kindlustada.

ETKL leiab, et karjade hävitamise (tapmise, põletamise) asemel tuleks mõelda karjade kaitsmise võimalustele. Selleks tuleb nõuda piimakogumisautode desinfitseerimist enne uuele piimaringile väljasõitu ja koostada kiiresti loomaomaniku käitumisjuhend enne ja pärast loomade haigestumist ning levitada seda loomaomanike hulgas. Ka on taluliidu hinnangul vaja sulgeda sissepääsuks kõrvalistele isikutele ja loomadele kõik loomafarmid.

"Kui vaatamata abinõudele siiski Eestis taud puhkeb või kui me hakkame oma loomi vaktsineerima, kaotame automaatselt võimaluse välisturgudel kaubelda. Probleem tekib sel juhul piimatoodete turustamisega Eestis, kuna siseturg küllastatakse üle ning piima hind tootjatele langeb taas 3,5 kroonilt 1-1,5 kroonini liitrist," teatas Nurm ETAle.

Turgude kadumisest saamata jääv tulu on Nurme sõnul hinnanguliselt 700 miljonit krooni aastas. Taolise kriisi ärahoidmiseks teeb taluliit ettepaneku töödelda siseturu tarbest üle jääv piim piimapulbriks ja osta see kokku riigi poolt, kes ladustaks pumbrit seni, kuni taud ja kaubanduspiirangud kõrvaldatakse ning müüks selle siis välisturgudele.