Keskendumine üksnes otsetoetustele tooks tulevikus kaasa pöördumatuid negatiivseid tagajärgi kogu Eesti ühiskonnale, on väga oluline, et koos otsetoetuste kasvuga peab proportsionaalselt tõusma ka maaelutoetuste maht, seisab talupidajate keskliidu pöördumises, vahendas BNS.

"Senini on meedias olnud fookuses vaid otsetoetuste küsimus ja varju on jäänud põllumajanduspoliitika II samba küsimused. Eesti oludes moodustavad maaelu toetused käesoleval perioodil ligikaudu 50 protsenti kogu ühtse põllumajanduspoliitika eelarvest ja keskendada kogu tähelepanu üksnes otsetoetustele on seega kahetsusväärselt ühekülgne. Põllumajanduspoliitikat tuleb käsitleda ühtse tervikuna, kus mõlemal sambal on oma roll ning seetõttu ei tohi ei avalikkuse ega ka peaministri tähelepanu köita üksnes otsetoetused," tõdes ETK.

Talupidajate keskliit märkis, et maaelule ja põllumajandusele tervikuna on talupidajate arvates maaelutoetused veelgi olulisemad kui otsetoetused.

"Otsetoetustel ja nende kiirel tõusul on ka oma varjuküljed, mida avalikkus paraku ei teadvusta ning üksnes maaelutoetused suudavad tasakaalustada ja pehmendada mainitud varjukülgede mõju. Olukord, kus poliitikasuunamise "tööriistad" on maaelutoetustes, raha aga põllumajandustoetustes, oleks äärmiselt ebasoovitav ja tooks pikas perspektiivis kaasa pöördumatuid negatiivseid tagajärgi kogu Eesti ühiskonnale," nentisid põllumehed.