Paragrippi haigestunud ja niisama nohus-köhas inimesed ostavad talvel tavapärasest rohkem vitamiine, aspiriini ning gripirohtusid, suurendades oluliselt ravimimüüjate sissetulekut.

"Gripiteema kajastamine ajakirjanduses on Eesti elanikele mõjunud ja ravimite müük suurenenud plahvatuslikult 30–40 protsenti," ütles Eesti suurima ravimite hulgimüügifirma Magnum Medicali müügijuht Kadri Tammepuu.

Ravimite müük hakkas ülesmäge minema juba nädal-poolteist tagasi, kuid see ei pruugi tingimata olla seotud haigestumiste arvu suurenemisega. "Natuke on tekkinud ka selline varumise sündroom," sõnas ta.

Magnum Medical müüb suvel ravimeid vähem kui 30 miljoni krooni eest kuus, kuid talvised käibed ulatuvad 40 miljoni kroonini.

Populaarsemad tooted on Tammepuu sõnul praegu aspiriinid, C-vitamiinid ja erinevatest tablettidest ja tilkadest koosnev kompleksravim Punane Päevakübar, mille kvartalikoguse müüs Magnum Medical maha kahe päevaga.

Detsembris tõstsid Magnum Medicali käivet erinevalt jaanuarist jõulukingitused. "Päris palju osteti detsembris vanaemale kinkimiseks vitamiine ja kohutavalt palju ka Bittneri palsamit," rääkis Tammepuu.

"Erilist gripilainet veel Eestis tekkinud ei ole ja seetõttu pole ka ravimite müük võrreldes eelmiste aastatega oluliselt kasvanud," ütles ravimite hulgimüüja Tamro Eesti tegevdirektor Tarvo Vaasa. Sügisel, talvel ja kevadel on inimesed ikka hooajaliste külmetushaiguste käes olnud, lisas ta.

Kõige nõutavamad on Vaasa sõnul vitamiinid ja külmetuse vastased ravimid.

"Suurem gripilaine oli Eestis mitu aastat tagasi, kuid me ei saa veel väita, et kõik on möödas. Veebruar ja märts on kõige magusamad kuud, kui on paras sooja ja külma vaheline ilm, mis soodustab gripiviiruse levikut," ütles Vaasa.

Tamro Eesti kuukäive on talvekuudel umbes 40 miljonit krooni, kuid suvekuudel langeb see alla 30 miljoni krooni.

Kõige rohkem tellivad apteegid Vaasa sõnul neilt rohtusid novembris, veebruaris ja märtsis. Selle talve parim müügikuu oli Tamro Eestil erandlikult detsember, kuid jaanuari müük ilmselt ületab detsembri oma.

Ravimitootja Nycomed SEFA juhataja Ants Nurk ütles, et märkimisväärset tõusu ravimite müümisel ei ole tänavu olnud, ainsana ostavad inimesed varasemast rohkem C-vitamiini ja palavikualandajat Paracetamol.

"Nende tarbimine ei ole mitte metsikult suurenenud, pigem on lihtsalt nende varud otsa saanud," rääkis ta.

Nycomed SEFA talvekuude käive ületab suvekuude oma viiendiku võrra.

"Novembrist märtsini on kõige külmem aeg ja siis on kuukäive nelja-viie miljoni vahel, suvel on see kolme ringis," ütles Nurk.

Tema sõnul ostetakse neilt talvisel ajal kõige rohkem nohurohtu Xymelin, polüvitamiini Apovit ja palavikku alandavaid valuvaigisteid.