"Praegu on selline aeg, kui valgust on vähe ja Hollandi lillekasvatuses puhkeaeg," selgitas paljudest välisriikidest lilli vahendava osaühingu Sunflower Eesti müügijuht Kalvi Reining. "Sealsel oksjonil on kaupa kaheksa protsenti vähem, hinnad aga tavalisest kuni 30 protsenti kallimad."

Müügijuhi ütlemist mööda käib oksjon vähempakkumise korras, kui aga kaupa on vähe, siis on ka hinnad kõrgemad. Sunflower Eesti toob sisse Tais, Hispaanias, Ecuadoris, Colombias ja mujalgi kasvatatud lilli, mida vahendab Hollandi oksjon.

"Hinnad tõusevad kindlasti enne sõbrapäeva, sest see on kogu maailmas tähistatav püha," rääkis Reining. "Et sõbrapäeval ei kannata punaseid lilli sisse tuuagi — lähevad liiga kalliks. Naistepäeval tõusevad hinnad mujal maailmas vähem, sest see on suhteliselt sotsialistlik püha. Meil Eestis on see just tippaeg."

Osaühingu Viljandi Piko omanik Vello Pille kinnitas, et tavaliselt tõusevad nende tähtpäevade aegu lillehinnad kõvasti ja võivad isegi mitmekordistuda. Kõrghooaeg kestab tavaliselt koolilõpetamisteni, pärast seda langevad hinnad oluliselt.

Turuplatsil asuv Piko lilleäri pakub praegu lisaks sissetoodutele ka roose, mille omanik on ise kasvatanud. Tema jutu järgi on välismaised lilled hinnalt odavamad, sest Eestis on kasvatamine talvel kulukam. "Esimesed poolsada õit alles tõin müüki. Pärast naistepäeva aga ei osta enam midagi sisse. Müün neid selle hinnaga, millega inimene on nõus ostma," rääkis Vello Pille.