Tulevaks aastaks renoveeritavas Mustika keskuses hakkavad nii eskalaatorid kui ka külmkapid töötama päikesekiirgusest toodetud elektrienergiaga, sest hoone katusele paigutatakse 100 kW võimsusega päikesepark. Esimese etapi maksumuseks kujuneb ligi 150 000 eurot ja eeldatav aastane toodang on ligi 90 000 kWh.

„Kaubanduskeskus on energeetilises mõttes vastuoluline objekt: samal ajal, kui ühed süsteemid jahutavad külmlette, teised süsteemid kütavad ruume. Plaanime päikesepatareide abil siin tekkivat ebaefektiivsust tasakaalustada,” ütles keskuse omaniku, Eften Capitali juht Viljar Arakas. „Esialgu ei raja me päikeseparki kogu katuse ulatuses. Kui katsetus õnnestub, siis laiendame seda nii sellel objektil kui ka teistele objektidele.”

Projekti finantseerib Altius Energia, millest kümnendik kuulub Hannes Tamjärvele, ülejäänu aga võrdsetes osades Arakale ja ettevõtmise eestvedajale Frank Õimile. Kümmekond aastat tagasi majandusministeeriumi energeetikaosakonnas töötanud Õim oli Eesti energeetikavaldkonna akadeemikute lemmik, kellele meie teaduskorüfeed ennustasid oma tegevusalal suurt tulevikku.

Seadmed odavnevad

„Ma usun, et inimestele meeldib haarata külma karastusjooki päikeseelektriga jahutatud külmikust,” teatas Õim. „Altius Energia sõlmib kokkuleppe Mustika keskuse omaniku Eften Capitaliga, mille põhjal Eften võimaldab pargi tarbeks keskuse katusepinna kasutamist ning saab vastu turuhinnast soodsamatel tingimustel kaasaegse ning keskkonnateadliku elektrienergia.” Kõigest viis aastat tagasi tundus päikeseenergia arendamine Eestis kasutu luksusena, sest vajalikud seadmed maksid liiga palju. Kuid viimase paari aasta jooksul on nende hind langenud ligi kolm korda. „Päikesepark lahendab väikese, aga siiski olulise osa selle kasutusele võtnud tarbija energiavajadusest,” selgitas Õim. „Ostetud seadmed peavad vastu aastakümneid ja kütus on garanteeritult täiesti tasuta. Samuti ei pea maksma ülekandetasusid Elektrilevile ja Eleringile.”