Vähene pakkumine tööjõuturul ning kõrged palgakulud on tekitanud olukorra, kus Eesti ettevõtted ei jõua endale teadus- ja arendustöötajaid palgata, mistõttu tuleb Eesti teadus- ja arenduspotentsiaali suurendamiseks laiendada teadlaste ja inseneride kaasamise võimalusi väljastpoolt Euroopa Liitu, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium. Eriti puudutab see spetsiifilisi tööstussektoreid, näiteks keemiatööstust ning masinatööstust.

„Kõrgelt haritud ja Eestile suurt lisandväärtust loovad välisspetsialistid on Eesti arenguks vajalikud nendes valdkondades, kus sobivaid spetsialiste on Eestis vähe või puuduvad üldse. Ettevõtluses kasutatavad uued tehnoloogiad nõuavad ka vastava kvalifikatsiooniga inimesi," selgitas ettevõtlusminister Rene Tammist ettepaneku tagamaid.

2017. aastal töötas Eestis kokku 4251 täistööajaga teadlast ja inseneri, neist 1162 ettevõtlussektoris. Aastal 2011 töötas Eestis üle kuue tuhande teadlase ja inseneri.

2016. aastal moodustasid teadus- ja arendusvaldkonna töötajad 0,88% kogu tööjõust, samas kui Euroopa Liidus oli see keskmiselt 1,24%. Soomes ja Rootsis oli see näitaja üle kolme korra kõrgem kui Eestis.